Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Michele Satta

(6)

Michele Satta är en högt respekterad expert på terroir i Bolgheri. En pioniär i området känt för "super tuscan"-vinerna. Hans egen gård är biodynamisk och vinerna av toppklass. 

Michele Satta hade en passion för jordbruk från tidig ålder

Michele Satta föddes i nordligaste Italien, i den lilla byn Varese norr om Milano. Hans föräldrar var ursprungligen från Sardinien och det var där, på ön, som hans passion för jordbruk började. En passion som resulterade i en examen i oenologi på universitetet i Pisa. Under sin praktik, på en vingård i området Bolgheri längs den toskanska kusten, lärde han sig mer om vinodling och vinmakeri.

Startade en av de första vingårdarna i Bolgheri

Mindre än tio år senare startade han sin egen vingård, som var en av de första i det nya Bolgheri, bara två år innan området fick kvalitetsbeteckningen DOC. Han var en pionjär när det gällde att odla druvsorterna syrah, teroldego och viognier i regionen samt att enskilt vinifiera sangiovese.

Tvingade in sangiovese i DOC-diciplinen

Han är inte rädd för att experimentera med druvsorter och blandningar som är ovanliga i den här delen av Toscana. Det sägs att han mest verkar göra viner för sig själv snarare än vin som marknaden efterfrågar. Han var den som tvingade Bolgheri DOC-konsortiet, där han är en av grundarna, att inkludera den inhemska toskanska druvsorten sangiovese i disciplinen, trots att den bara utgör 2% av de druvor som planteras här (och förmodligen är de flesta av dem hans).

Michele Satta ligger bakom Ornellaias kultvin Masseto

Michele är välkänd, respekterad och betraktas som en expert på terroir i Bolgheri. Förutom att driva sin egen gård har Michele arbetat som konsult för kända egendomar såsom till exempel Ornellaia. Där har han planterat många av deras vingårdar, inklusive den till kultvinet Masseto.

Biodynamisk vinodling

År 2015 började han odla biodynamiskt på sin vingård Michele Satta, och fick sin ekologiska certifiering med början från 2018 års årgång. Egendom omfattar 23 hektar vinodlingar med en årlig produktion på 150 000 flaskor.