Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Girovago (5)

Girovago är italienska för vagabond, kringresande, luffare eller nyfiken upptäckare.

Vinerna i den här familjen är alla speciella, på sitt eget sätt. De speglar Italiens enorma variationsrikedom, som är minst lika stor när det handlar om vin som om mat.

Alla regioner, städer och byar har sina unika specialiteter. Att resa runt i Italien kan kännas som ett besök i ett gastronomiskt underland.

Och, vem hade INTE velat vara den typen av vagabond?

(Pssst...det uttalas girå´- vagå)

 • Girovago L’Amante delle Bolle Spumante Extra Dry

  Historien om namnet "L'Amante delle Bolle"

  Den kringresande (han presenterade sig som Giròvago) fascinerade henne. Överallt hade han varit – i hela Italien. För att följa sin dröm. Det hade varit en kärlekshistoria. Inte till honom. Men till den hon blev då han dök upp. Som om små, livliga bubblor intensifierade alla intryck och gjorde henne sprudlande.

  Vinet fick så namnet: L’Amante delle Bolle ( = Bubbelälskaren)

  Såhär görs det

  Girovago Spumante Bianco ”L’Amante delle Bolle” är framställt av utvalda italienska, gröna druvor. Vinet blir mousserande genom en andra jäsning av vinet i en så kallad autoklav. Det betyder att vinet tillsammans med utvalda jästsorter får bekanta sig i en jästank som håller en stadig temperatur på 15-17°C. Bubblorna blir på så sätt många, små och fina.

  Smak & doft

  Smaken och doften påminner om päron som badar bubbelbad i lemonad.

  Mat som passar till

  Allt som är salt och fett är gott till det här vinet. Chips till exempel. Eller ost & chark. Om du känner dig lite mer kreativ kan du göra ”panzerotti” – små, inbakade, friterade pizzor fyllda med tomatsås och mozzarella.

 • Girovago La Donna della Dimora Spumante Extra Dry Rosé

  Historien om namnet "La Donna della Dimora”

  Den kringresande blev bjuden på fest. I ett stort vackert hus intill en sjö i norra Italien. Huset bubblade av en nästan elektrisk stämning. Här festade människor från hela Italien. Värdinnan serverade rosa, mousserande vin i coupe-glas och ingen ville någonsin gå hem. Festen skulle pågå och bli synonym med livet självt.

  Vinet fick så namnet ”La Donna della Dimora”  (Kvinnan i herrgården)

  Såhär görs det

  Girovago Spumante Rosato ”La Donna della Dimora” är framställt av utvalda italienska, blå druvor. Vinet blir mousserande genom en andra jäsning av vinet i en så kallad autoklav. Det betyder att vinet tillsammans med utvalda jästsorter får bekanta sig i en jästank som håller en stadig temperatur på 15 °C. Bubblorna blir på så sätt många, små och fina.

  Smak & doft

  Doften påminner om hallon, smultron och citronzest. Smaken är frisk och bubblorna små och krämiga.

  Mat som passar till

  Fint att servera som välkomstbubbel till enklare plockmat. Ost, chark, taralli och tomat-bruschetta. Men även gott till lätt kryddstark asiatisk mat.

 • Girovago Il Custode del Segreto Toscana Bianco 2022

  Historien om vinets namn

  Ett unikt vin med en hemlighet. Så löd vaktmästarens uppdrag. Det otal timmar han hade spenderat i vinkällaren var nu över. Hans experimenterande gav äntligen frukt. Det perfekta vita vinet var redo att möta världen. För alla att uppleva. För ingen att avslöja.

  Vinet fick så namnet: ”Il Custode del Segreto” (= Hemlighetens beskyddare).

  Såhär görs det

  Girovago Bianco Toscana IGT ”Il Custode del Segreto” är ett vitt, stilla vin gjort på flera olika gröna druvsorter från Toscana. För att bevara de olika druvsorternas ursprungliga egenskaper plockas de för hand och pressas hela. Vinets karaktär kommer dels från urvalet av druvor, dels vinmakarens val av metoder i vinkällaren. Det klarnas och jäser på ett sätt som respekterar fruktens naturliga aromer. Endast lagring på stålfat före buteljering gör vinet läskande och friskt men med en mjuk känsla i munnen.

  Smak & doft

  Doften liknar den du känner när du går genom en tunnel av blåregn. Smaken påminner om mogen vit persika.

  Mat som passar till

  Kraftigt nog att klara den toscanska, smakrika fisk- och skaldjursgrytan "caciucco". Friskt nog att möta upp kyckling i ugn med citron, salvia och brynt smör. Gott också till ostbrickan, gärna med en medellagrad variant av fårmjölksosten "pecorino".

 • Girovago Il Guardiano dell’Uva Appassimento Salento 2021

  Historien om vinets namn

  Det var under den mest magiska tiden på vingården - skörden. De blåröda druvorna hängde tunga på vinrankorna. Mogna på precis rätt sätt. Vinet skulle ta smak av de soliga dagarna, de svala nätterna och mineralerna i den röda, järnrika jorden. För det hade han sett till, druvornas väktare.

  Vinet fick så namnet: Il Guardiano dell’Uva ( = Druvornas väktare)

  Såhär görs det

  Girovago Appassimento Salento ”Il Guardiano dell’Uva” är en hyllning till en hundraårig vinframställningsprocess. Den där de bästa druvorna lämnas kvar på vinstockarna vid skörd, för att bli extra mogna. Det gör att smakerna och aromerna koncentreras. Därefter följer jäsningen som kontrolleras med hjälp av temperaturen. Musten jäser först tillsammans med druvornas skal (en så kallad maceration), därefter sätter en andra, (så kallad malolaktisk) jäsning igång.

  Smak & doft

  Vinet är smakrikt, sammetslent och fylligt. Smaken och doften påminner om mörkröda jordgubbar som rullats i mustiga kryddor.

  Mat som passar till

  Ostarna caciotta och ricotta salata tillsammans det här vinet blir som ett besök i södra Italien för gommen. Salsiccia grillad på olivkvistar eller en mustig vildsvinsragù tar fram vinets muskler och gör det till middagsbordets höjdpunkt.