Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Domaine Digioia-Royer

(1)

Domaine Digioia-Royer tillverkar exklusivt rött vin av Pinot Noir.

Domaine Digioia-Royer är en småskalig producent i burgundiska Côte de Nuits. Här tillverkas främst exklusiva röda viner av Pinot Noir.

Domaine Digioia-Royer är en småskalig producent i burgundiska Côte de Nuits. De är specialiserade på röda viner gjorda på Pinot Noir-druvan. Producenten tillverkar viner i flera olika appellationer, det vill säga franska kvalitets- och ursprungsbeteckningar. Över hälften av vinerna tillhör hur som helst appellationen Chambolle-Musigny. Dessa viner är tillverkade av den röda druvan Pinot Noir som trivs bra i den tunna och kalkrika jorden i området.

Svärsonen som gjorde succé

Under tre generationer har familjen producerat vin på Domanie Digioia-Royer och idag är det Michel Digioia som leder arbetet. Det var morfadern till Michels hustru som grundade vingården och när Michel tog över år 1999 var produktionen endast småskalig och de flesta av gårdens druvor blev sålda till andra vingårdar. Det fåtal flaskor vin som producerades på gården såldes alla lokalt.

Michel, som utbildat sig till oenolog, bestämde sig för att ändra på detta. Målet var att allt som blev producerat skulle bli sålt under deras eget märke, snarare än att sälja druvorna vidare till större producenter. Detta uppfylldes och idag är vinerna från Domaine Digioia-Royer så populära att de ofta säljer slut innan de är färdiglagrade. Exporten av vinerna uppgår idag till 60 procent.

Småskalig odling utan kemikalier

Domaine Digioia-Royers är en vingård på endast fyra hektar - vilket i sammanhanget är relativt smått. Ägaren Michel tror på en långsam tillväxt så att han kan fortsätta ha kontroll över varje steg i processen. Druvorna blir handplockade för att bevara hantverket och visar samtidigt på det miljötänk som finns. Det används till exempel inte längre några gödnings- och bekämpningsmedel på Domaine Digioia-Royers ägor.

Vinerna

Chambolle-Musigny är känt som det mest feminina vinet från Côte de Nuits, vilket betyder att det är elegant med silkeslena tanniner med toner av röda bär. Vinet passar perfekt till en köttbit och då gärna vilt eller lamm. Domaine Digioia-Royers lagrar alla viner minst fjorton månader i ekfat. Genom att lagra Chambolle-Musigny under en längre tid kommer de kryddiga aromerna att träda fram ytterligare.