Château Latour

(1)

Upptäck Chateau Latour, en av Frankrikes mest prestigefyllda vingårdar i Pauillac.  Grand Vin, vintradition av absolut högsta kvalitet

Den världsomfattande vingården Chateau Latour fick sitt namn efter ett försvarstorn som byggdes år 1331.

Ursprung

Château Latours Grand Vin är uteslutande skapat från så kallade "vieilles vignes", vilket innebär, kort och gott, gamla vinrankor, i genomsnitt 60 år gamla, i Enclos. Gravettes, Sarmentier, Pièce de Château. Det här är namnen på några av de absolut finaste tomterna som uttrycker vinets terroir och karaktär samt skapar vinets identitet år för år.

Det hårda arbetet i vingården på Château Latour

Året runt är vingårdsarbetare, hästhanterare och traktorförare upptagna med att sköta de 800 000 vinstockar som utgör Château Latours vingård. Noggrann omvårdnad och rigorös expertis följer varje steg av vinets tillväxtcykel i förberedelse inför skapandet av ett stort vin.

Beskärning, fästande vid spaljétrådar, plöjning, beskärning av överskott av löv och gröna skördar är alla avgörande för optimal tillväxt och urvalet av de bästa druvorna.

Bevarandet av detta magnifika arv innebär också att döda eller oavsiktligt skadade vinstockar ersätts av nya, unga vinstockar. Denna teknik, känd som "complantation", står för cirka 3% av vinstockarna varje år.

Det hjälper till att bibehålla potentialen för kvalitet och avkastning på odlingsplatserna. I dessa områden märks och skördas de unga plantorna separat så att de inte påverkar potentialen för de äldre vinstockarna. Ibland, när genomsnittsåldern för vinstockarna på en plats är för hög eller för varierad, blir en komplett upprättning och omsättning nödvändig. Efter upprättningen lämnas marken att vila under en lämplig period för att möjliggöra omstrukturering och regeneration.

Återinförande av plöjning med häst

Mer generellt påbörjade Château Latours team år 2009 en översyn av de befintliga metoder för vinodling, vilket har lett till djupgående förändringar i metoder i vingården och sättet som vinstockarna skyddas på över åren. Detta innebär en återintegrering av förståelse och respekt för balansen mellan vinstockarna, jorden och miljön i våra metoder, med sikte på att uppnå en optimal uttryck för terroiren i vinerna. I denna strategi söker mänsklig intervention att stimulera biodiversitet i vingården och vinstockarnas naturliga försvar. Till exempel återinfördes hästar 2008 för att plöja marken. Människor och djur återvänder därmed till hjärtat av vingården, samtidigt som markkomprimering minskas och övervakning av förändringar bland vinstockarna möjliggörs.

Ekologiska principer sedan 2015

Denna uppdatering av Châteauets filosofi och arbetsmetoder ledde slutligen till att teamen inledde ekologisk certifiering från Ecocert. Sedan augusti 2015 har hela Château Latours vingård förvaltats enligt principerna för ekologisk odling. Denna certifiering omfattar också vineriet och vinifieringen av egendomens viner.

Samtidigt tillämpas biodynamiska förberedelser också på de flesta Enclos. Dessa består av olika formuleringar anpassade till vingårdens krav och appliceras beroende på väderförhållandena för varje årgång och enligt månkalendern. Dessa val och mål har utvecklats tack vare de människor som arbetar på Château Latour, som gradvis har utbildat sig i dessa metoder och som stiger upp varje dag för att möta den dubbla utmaningen att bevara vingården och säkerställa kvaliteten på vinerna och deras aromatiska uttryck.

Skördeperioden hos Château Latour

Den mest avgörande period är mycket intensiv men också glädjefylld och markerar avslutningen av en cykel i vingården och födelsen av det nya vinet i vineriet med samma kompromisslösa strävan efter kvalitet.

Skörden börjar vanligtvis i mitten av september och varar ofta bortom mitten av oktober. Vi skördar varje område vid optimal mognad, med beaktande av alla relevanta parametrar som står till vårt förfogande (analyser, smakprovning av bären, väderprognos osv.). Under denna period sysselsätter egendomen cirka hundra tillfälliga plockare, främst från Bordeauxregionen.

Så framställer man vin hos Château Latour

Klasarna beskärs och sorteras för hand, sedan placeras de i små lådor med en maximal kapacitet på 8 kg för att undvika att druvorna krossas under sin egen vikt.

Mottagningen av skörden äger rum på första våningen i vineriet. På väg till tankarna sorteras druvorna noggrant i två steg:

• borttagning av vegetation (blad, stjälkar osv.) och eventuella druvor som inte är helt friska;
• efter avstjälkaren elimineras eventuella druvstjälkar och undersized bär som skulle kunna kompromissa med kvaliteten.

Därefter pressas druvorna försiktigt och överförs till tankarna genom gravitation. Alkoholjäsningen kan då börja.

Aromerna och andra kännetecken som gör Chateau Latours vin unikt

Vinet har en ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, mörka plommon, ceder, peppar, lakrits, lavendel, cigarrök och tobaksblad. Elegant och koncentrerad smak med söta små tanniner, stor kropp och lång eftersmak med toner av allt från jord till rök och mörk frukt.

1er cru classé

Gården erhöll den förnämsta utmärkelsen 1er cru classé i 1855 års franska vinklassificering.

Lista och beskriv olika viner och produkter som Chateau Latour erbjuder.
Bilder och Multimedia:
Optimerade Bilder:
Lägg till högkvalitativa bilder av vingården, vinet och produktionsprocessen. Se till att bilderna har beskrivande filnamn och alt-text för sökmotoroptimering.

En ny era

År 2012 meddelade Latour att de avsåg att inte längre vara en del av Bordeauxs En Premier-system. Istället tillkännagav de att deras viner skulle göras tillgängliga för konsumenter endast de år Latour bedömde att de var redo att avnjutas. (efter ca 10 års lagring)

Expandering

Under 2011 expanderade de sina odlingar i Pauillac genom förvärvet av 4 hektar vingårdsmark från Château Le Becasse, som skulle användas i deras andravinsproduktion. Dessutom var de pionjärer inom initiativet mot förfalskningar genom att implementera ett prooftag-system på samtliga flaskor, korkar och etiketter.

År 2015 avslutade de omfattande renoveringar av sina kontorslokaler, provningsrum och källare.

Inte bara Bordeaux

Utöver sina äganden i Bordeaux, inklusive Vray Croix de Gay, Château Siaurac, och Château Le Prieuré, innehar familjen Pinault, genom sitt ägarskap i Artemis Group, även Domaine d'Eugenie och den legendariska Clos de Tart i Bourgogne. Dessutom äger de Château Grillet i Rhône och Eisele Estate (tidigare känt som Araujo Estate) i Napa Valley.