Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château clinet

(1)

Fylliga och rika Bordeauviner från Pomerol.
Château Clinet är en av de äldsta vingårdarna i franska Pomerol. Läs mer här om vingårdens spännande historia och utvecklingen av den moderna vingården.

Château Clinet är en av de äldsta vingårdarna i Pomerol. Gamla kartor visar att vinstockar planterades här redan 1785. Vingården är en av de mindre Bordeauxgårdarna. De två floderna Garonne och Dordogne i Bordeaux delar i vindistrikt i underdistrikt - västra respektive den östra stranden. Pomerol ligger på den östra stranden där de blå Merlotdruvorna främst odlats.

Kryddiga och fylliga viner

Vinerna från Clinet är kraftfulla och rika där deras allra bästa årgångar bjuder på kryddiga smaker, choklad och blommiga toner. Med åren utvecklar vinerna dessutom finess och aromatisk komplexitet.

Viner lämpliga för lagring

Goda årgångar av Château Clinet blir bättre med minst 8-12 års åldrande. Du kan dekantera ett ungt vin i 2-3 timmar eller mer för att det ska få bra karaktär. Dekanteringen hjälper vinet att få sin bouquet. Däremot behöver de äldre årgångarna endast lite dekantering. Ett äldre vin blir främst dekanterat för att avlägsna den bottensats som uppstår efter många års lagring. Château Clinet anses vara som bäst efter 10-35 års lagring.

Produktion av kvalitetsviner

Familjen Arnaud ägde vingården fram till 1900. De var en berömd Bordeaux négociant-familj. Jean-Louis Laborde köpte gården 1999 och fem år senare tog hans son, Ronan över gården. Ronan började sitt arbete med att renovera vingården. Dessutom har han arbetat med att förbättra produktionen och kvaliteten på vinerna.

Ny vinstock

Han planterade om 20 % av vingården, men eftersom det är ont om mark i området planterade han stockarna tätare. Även om gården har en hel del nyplanterade vinrankor är många av deras vinstockar närmare 45 år gamla.

Viner till klassiska kötträtter

Vingården består av mestadels Merlot, medan 15 % är Cabernet France och 5 % procent är Carbernet Sauvignon. Ronan skapade ett billigt varumärke, Ronan de Clinet, vilket har visat sig bli omtyckt bland konsumenter. Särskilt röda Bordeauxviner har varit efterfrågade, men vingården tillverkar också vita viner. Vinerna passar till klassiska kötträtter men också till grillad kyckling. Vinerna fungerar även bra tillsammans med pastarätter som innehåller svamp.