Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Castello di Cigognola

(0)

Castello di Cigognola, som på svenska betyder slottet i Cigognola, ligger i norra Italien mellan Milano och Genua. Slottet med dess tillhörande vinrankor har varit i familjen Morattis ägo i flera generationer och det är samma familj som driver vinproduktionen än idag. På slottets mark finns ungefär 30 hektar med vinrankor som sträcker sig över flera olika mikroklimat, vilket är möjligt tack vare de branta klipphällarna som omger slottet. Castello di Cigognola producerar årligen ungefär 75 000 vinflaskor.

Druvor

Vinproducenten specialiserar sig på att odla den blå Barberadruvan, som även har sitt ursprung i närheten. Barbera är en mycket gammal druvsort och bland de mest odlade i Italien. Druvan ger mörka, bäriga viner som har hög, frisk syra. Det är även vanligt med smakinslag av mörka körsbär. På Castello di Cigognola har familjen dessutom använt ett innovativt tillvägagångssätt för att även kunna använda den mörka druvan till att producera ett vitt vin.

Nebbiolo är en annan lokal druva som odlas på Castello di Cigognola. Den druvan går långt tillbaka i tiden och finns nämnd i texter redan från 1200-talet. Vinerna är ofta sträva med både hög syra och hög tanninhalt. Även om de kan vara ljusa i färgen har de en intensiv smak av kaffe, körsbär, viol, anis och tobak. Förutom lokala druvor odlar vinproducenten även några importerade druvor som Pinot Noir och Chardonnay i sina vinodlingar.

Hållbarhet

På Castello di Cigognola arbetar familjen mycket med hållbarhet och för att öka den biologiska mångfalden på vingården. Producenten arbetar aktivt för att skydda naturen och de anser att det är viktigt att odla på ett sätt som är så naturligt som möjligt. Deras mål är att framöver helt och hållet använda enbart ekologiska medel. Det inkluderar både odlingen av vinrankorna men även andra saker som förpackning, transport och distribution.