Cascina Chicco

Vinproducenten Cascina Chicco ligger i nordvästra Italien, i den berömda Piemonte-regionen. Det är en familjeägd vingård som startades av Ernesto Faccenda under 1950-talet. Ernestos smeknamn var Chicu och det är därifrån namnet är taget. Idag driver Ernestos barnbarn vingården och de arbetar även de ständigt för att expandera produktionen.

Från ett hektar till en hel vingård

På 1950-talet köpte Ernesto Faccenda ett hektar land för att påbörja sin vinodling. Från början var han slaktare, men upptäckte vilken potential marken hade för att odla vindruvor. När han startade verksamheten satsade han på druvorna Nebbiolo och Barbera d'Alba, men odlade även persikor.

Under 1960-talet blir gårdshuset renoverat och källarna blir expanderade. På 1970-talet tar sonen Federico över vinproduktionen. Även han är slaktare men han har tilltro till sin pappas vinodling och börjar skapa viner under familjenamnet. Federico har en känsla för detaljer och en kärlek för produkter av hög kvalitet vilket speglar vinerna de producerar.

Parets söner gick på Oenological School i Alba och sedan deras examen på 80-talet hjälper de till med vinodlingen. Hela familjen är involverad i verksamheten och moderniserar produktionen, där de införskaffar sig mer mark i de finare områdena av regionen. De undersöker också noga vilka druvor som passar i området.

Druvor och viner på Cascina Chicco

Vinproduktionen på Cascina Chicco har moderniserats och 2014 byggdes till exempel en ny, underjordisk vinkällare och ett kapell på vingården och har dessutom fått fokus på den internationella marknaden.

Cascino Chicco är en av regionens familjedrivna vingårdar som producerar alla vintyper från druvan Nebbiolo, vilken är den druva som blir mest odlad i området. Vinproducenten är även en av de första och enda att skapa ett mousserande vin enbart på Nebbiolo-druvan.

Barolo är en typ av vin som är typiskt för regionen, och Cascino Chicco tillverkar två viner av typen. Idag äger familjen mer än 44 hektar vinodlingar och producerar en mängd olika viner.

Hittar du inte vinerna du letar efter?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: