Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cascina Chicco

(6)

Slaktaren som kallades "Grynet" fick en dag en ingivelse som skulle förändra hans, och hela hans kommande familjs, liv. Cascina Chicco i Piemonte drivs idag av tredje generationen vinmakare och fokus ligger på att göra riktigt bra vin på druvsorten nebbiolo. 

Vinproducenten Cascina Chicco ligger i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det är en familjeägd vingård som startades av Ernesto Faccenda under 1950-talet. Idag är det Ernestos barnbarn som driver vingården.

Slaktaren bytte kött mot druvor (och persikor)

Ernesto Faccenda var från början slaktare. Men, när han upptäckte vilken potential som marken i hans hemregion, Piemonte, hade för att odla vindruvor gjorde han ett val som skulle komma att förändra livet för flera generationer framöver. Han började med ett hektar land på sin mormors gård, där han odlade druvsorterna nebbiolo och barbera d'Alba, men även persikor.

Smeknamnet "Grynet" blev namnet på vingården

Ernestos smeknamn var Chicu och det är därifrån vingårdens namn - Cascina Chicco - kommer (Chicco ung. "grynet" på italienska). 

Sonen Federico älskar kvalitet

Under 1960-talet renoverades gårdshuset och källarna expanderades. På 1970-talet tog sonen Federico över vinproduktionen. Även han var slaktare men han hade tilltro till sin pappas vinodling och började skapa viner under familjenamnet. Federico hade en känsla för detaljer och en kärlek till hög kvalitet vilket speglades i vinerna.

Barnbarnen skolades till vinmakare

Federicos söner Enrico och Marco Faccenda gick på den välkända vinmakarskolan i Alba och sedan deras examen på 80-talet hjälper de till med vinodlingen. Hela familjen är involverad i verksamheten och moderniseringen av produktionen samt införskaffandet av mer mark i regionens finare områden. De undersöker också noga vilka druvsorter som passar på gårdens olika fält. 

Cascina Chicco idag

Enrico och Marco Faccenda är de som idag driver gården. Vinproduktionen på Cascina Chicco har moderniserats, 2014 byggdes till exempel en ny, underjordisk vinkällare och ett kapell på vingården. Familjens hårda arbete har lönat sig. Idag består gården av 44 hektar vinodlingar och vinerna når kunder i flera olika länder. 

Med fokus på nebbiolo - även som bubbel

Cascino Chicco producerar alla vintyper från druvsorten nebbiolo såsom Barolo, Barbaresco och Langhe nebbiolo. De var även en av de första att skapa ett mousserande vin enbart på nebbiolo-druvan. 

Mormor Velia får en egen vinkollektion - Guidobono

Innan Ernesto "Grynet" Faccenda började odla druvor på Cascina Chicco fanns det redan en annan person i familjen på gården, hans mormor Velia. Druvodlingen var endast en liten del av henns jordbruk men än idag är de där första vinfälten speciella. För att hylla hennes första steg i vinets värld har man idag tagit fram en rad viner under hennes efternamn "Guidobono". 

Den här kollektionen representerar flera av områdets traditionella viner såsom vitt vin gjort på druvsorten arneis, rött vin på barbera men även en rad viner på nebbiolo såsom Barolo och Nebbiolo d'Alba men också bubbel på samma druvsort.