Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Arneis

(1)

Den här gröna druvan kommer från början från regionen Piemonte i norra Italien. Nu för tiden använder vinproducenter den allt oftare som huvuddruva, vilket inte var fallet tidigare. De vita vinerna med denna druva är idag att betrakta som några av de bästa i Italien.

Druvan Arneis är också känd under namnen Barolo bianco, Bianchetta, Bianchetto, Bianchietto di Verzuelo och Nebbiolo bianco. Traditionellt tillsattes druvan i mycket liten proportion till traktens lite kraftigare röda vin Nebbiolo för att höja komplexiteten och göra det mjukare.

Odling

Druvan är svår att odla och namnet Arneis betyder ungefär "den lilla besvärliga", på den lokala dialekten. Det är främst i distriktet Roero som vinodlare odlar den här druvan. Men under tidigt 70-tal upphörde i stort sett odlingen av den svårodlade gröna druvan, eftersom den röda Nebbiolo-druvan snabbt ökade i popularitet. Men på 80-talet vände det och intresset vaknade för den gröna druvan igen. Idag är ett tiotal vinbönder verksamma i distriktet. Det skyddade distriktet med sina soliga kullar och sandiga jord omfattar cirka 428 hektar. Numera använder vinproducenter även druvan bland annat i australiska och amerikanska viner.
Det vita vinet Roero Arnais åtnjuter dessutom, sedan 2004, kvalitetsbeteckningen DOCG, den främsta i Italien. 

Karaktärsdrag

Arneis har en relativt låg syrlighet med aromatiska toner av persika, mandel, humle och citrus. Vissa vinproducenter lagrar ibland vinet på ekfat, men de flesta undviker det för att behålla druvans karakteristiska friskhet.

Vad passar viner med Arneis till

Druvan Arneis passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter. Det friska vita vinet är också den perfekta matchen till en saffransdoftande fiskgryta. Även till en risotto, i synnerhet om den är tillagad med tryffel eller svamp, passar ett glas Roero Arneis utomordentligt. Det är också ett bra val till nykokt sparris. Vinet bör avnjutas vid en temperatur på mellan 8 och 10 grader och dricks med fördel ungt.