Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Arnaldo Rivera

(1)

Kvalitetsvinet från kooperativet Terre del Barolo.
Arnaldo Rivera -viner använder druvan Nebbiolo, för att göra områdets bästa vin från alla de elva byarna i Barolo-området.

Arnaldo Rivera-viner är resultatet av ett ambitiöst och kvalitetsdrivet partnerskap mellan vingården Terre del Barolo och dess kooperativa vinodlare. Syftet är att producera de bästa druvorna och vinerna från området. Kooperativet i norra Italien har funnits sedan 1958 och har sitt säte i byn Castiglione Falletto i Piemonte. Grundaren hette just Arnaldo Rivera, och dessa viner är framtagna som en hyllning till upphovsmannen. Odlingarna ligger på ett litet, sluttande, höglänt område omgivna av de vidsträckta Langhebergen.

En traditionell vision

Barolo Undicicuni (undici betyder 11, och syftar på områdets elva byar) är utan tvekan Arnaldo Riveras främsta vin - och är ett utsökt rött sådant. Det är uteslutande druvsorten Nebbiolo som blir använd i vinproduktionen. Namnet här kommer från det italienska ordet för dimma, nebbia, troligtvis av den tunna hinna som täcker druvan vid skörden. Druvan mår bäst i kalkrika jordar och kräver även ständigt underhåll. Den mognar sent på hösten och blir sedan skördad i oktober. Arnaldos vision på 1950-talet var att ta bättre tillvara på alla de småskaliga odlarnas druvor och sålunda ge dem den respekt och uppmärksamhet de förtjänade. Och Terre del Barolo med sina röda kvalitetsviner gör på så sätt just detta.

Vin

Dessa vin är robusta med tydliga toner och doft av röda blommor. Smaken karaktäriseras av betydande syra och stark, jordig yta. Karaktären är intensiv och komplex, salt med inslag av krossad hallon, fikon, kanel, stjärnanis tillsammans med sammetslena tanniner och frisk syra.
Traditionellt är de vin som åtnjutits av adeln, eftersom Barolo växer i regionens finaste jordar. Jordmånarna är varierande, men med betydande inslag av lerjordar och kalksten. Vinerna är aromatiska med strama, rika tanniner och egenskaper av ek - så det är inte utan orsak dessa viner av de flesta anses vara några av Italiens bästa.

Passar till

Dessa viner passar särskilt väl tillsammans med smakrik pasta eller kött, som biff och välkryddat kalvkött. Undvik underkryddade grönsaker, bladgrönsaker eller skaldjur. Vinerna är ypperliga till vällagrad, riven pecorino eller risotto med grillad Karljohanssvamp.