Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Därför älskar vi Appassimento 

Är du en av de som ”i blindo” köper alla vinflaskor som har ordet ”appassimento” på etiketten men i hemlighet funderar över vad det egentligen betyder? Ingen fara, du är i gott sällskap (i dubbel bemärkelse). Appassimento-viner har charmat smaklökar i millennier. Vi har tagit reda på varför. 

Vad betyder Appassimento?

Ordet ”appassire” är italienska för ”att torka”. Appassimento är namnet på den metod där druvor torkas innan de pressas och blir till vin. Metoden används i hela Italien och går under flera olika namn men, det är i området Valpolicella i Venetien i nord-östra Italien som den blivit mest känd. I södra Italien kallas metoden ”Passito” och  i Toscana ”Governo alla Toscana” till exempel. Metoden har hängt med sedan romartiden. 

Hur smakar Appassimento?

Viner gjorda på appassimento-metoden blir mjuka i smaken med en lätt sötma och en hög alkoholhalt. Det beror på att druvorna koncentreras i smak när de torkas vilket också återspeglas i det färdiga vinet. Sockerhalten i druvorna ökar också (tänk russin) vilket i sin tur gör att alkoholhalten blir högre. Vinerna är alltså söta och alkoholstarka. 

Vad är skillnaden mellan Appassimento och Amarone?

Amarone är ett vin som gjorts med appassimento-metoden så är tekniskt sett ett appassimento. För att göra ett Amarone-vin behöver man dock följa ett regelverk som garanterar dess kvalitet. Det reglerar druvsort, växtplats, skördeuttag bland annat. Man skulle kunna säga att Amarone är ett vin gjort på appassimento-metoden vars kvalitet är garanterad.

Vad är skillnaden mellan Appassimento och Ripasso?

”Ripassare” är italienska för ”att passera återigen” och är namnet på en annan metod. Här återanvänds skalen från de torkade druvorna vars must blivit till ett appassimento vin. De skalen ligger med under vinifieringen och ger smak till vinet. 

Vad är ”passione”?

Det är italienska för passion och har ingenting med vin att göra. Ordet används ibland av skickliga marknadsförare för att rida på det enorma genomslag viner tillverkade på appassimento- och  ripasso-metoden haft. 

Varför älskar vi Appassimento?

Precis som med människor är det lättare att tycka om den som är söt, varm och charmig än den tuffa och syrliga som kräver mat. Appassimento-vinernas karaktär charmar direkt och det faktum att de levt kvar i millennier bevisar dess tidlöshet.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan