Cocktailen Thai Basil har sitt ursprung som signaturdrink på krogen Asian Post Office i Stockholm, där den fotogeniska drinken med det karakteristiska kokosskummet har kommit att bli en av landets mest populära och tveklöst mest fotograferade drinkar.
Gör så här
- Börja med kokosskummet. Koka upp kokosmjölken tillsammans med sockret tills sockret löser sig. Kyl ned – ju kallare desto bättre. Fyll en gräddsifon med kokosskummet.
- Gör sedan sockerlagen. Koka 3 dl vanlig sockerlag. Låt svalna och mixa den med en hel kruka thaibasilika. Sila av örtresterna.
-
När förberedelserna är klara kan du börja med själva drinken: kyl ett lågt glas i frysen.
-
Fyll en shaker med is och tillsätt gin, citronjuice och sockerlag.
-
Skaka tills utsidan av shakern blir frostig.
-
Ta fram glaset ur frysen och lägg i is.
-
Sila upp drinken i glaset.
-
Toppa med kokosskum direkt ur gräddsifonen och garnera gärna med thaibasilika.
Kan man göra kokosskum utan sifon?
Det kan du, men skummet kommer inte att bli lika luftigt och lätt som om du gör det i en sifon. Om du ändå vill göra kokosskum utan sifon behöver du byta ut kokosmjölken mot kokosgrädde. När kokosgrädden har kokat ihop med socker och fått svalna kan du sedan vispa det till ett skum med en elvisp.
Kan man byta ut spriten?
Absolut! Gin passar bra ihop med thaibasilikans aromatiska smak, men det går lika bra att använda vodka om man föredrar det. För en alkoholfri variant kan man utesluta spriten helt och hållet. Byt då ut den mot mer limejuice och sockerlag efter smak. En alkoholfri thai basil blir som en läskande lemonad med spännande smaker av basilika, lime och kokos. Perfekt som välkomstdrink eller som törstsläckare en varm sommardag!