Tarte flambée, eller flammkuchen, är en tunn deg som toppas med ingredienser du har till hands. Rätten tillagas sedan snabbt i en het ugn.
Tarte flambée har mycket gemensamt med pizza
Ett annat namn på tarte flambée är flammkuchen. Rätten har sitt ursprung i Alsace i Frankrike. Därifrån har den spridit sig till framförallt grannländerna Tyskland och Schweiz. Man brukar säga att tarte flambée från början lagades i samband med brödbak i Alsace. Den sista degbiten kavlades ut och gräddades i ugnen tillsammans med rester, ofta lök och bacon. På så sätt fick man både bröd för några dagar och en middag.
Om vi översätter tarte flambée så blir det flamberad paj, men ska man vara noga så flamberas inte rätten utan den tillagas alltså i en het ugn. Tillagningstiden är, precis som vid flambering, kort. Därför får tarte flambée en krispig yta. Om din ugn inte blir tillräckligt varm kan du behöva förgrädda din flammkuchen innan du lägger på topping. Något som skiljer tarte flambée från pizza är att crème fraiche används istället för tomatsås och man strävar mot att få en tunnare botten i tarte flambée.
Precis som när du gör pizza eller paj kan du välja topping i en tarte flambée. I vårt recept har vi valt traditionella ingredienser. Tunt skivad lök och rökt fläsk ger en djup och distinkt smak samtidigt som krämigheten från crème fraiche kontrasterar fint mot den knaprigt gräddade degen. Vi har också valt att inkludera ost och örter. Flammkuchen kan ätas både varm och kall och serveras som förrätt, lunch eller middag.
Gör så här
-
Blanda mjöl, vatten, olivolja och salt i en skål. Knåda degen i cirka 10 minuter tills den är smidig och elastisk. Låt degen vila i cirka 30 minuter.
-
Skala och skiva löken tunt och finhacka vitlöken.
-
Skär fläsket i tärningar.
-
Sätt ugnen på 250 °C.
-
Kavla ut degen så tunt som möjligt på en mjölad yta. Lägg den på ett bakplåtspapper eller en smörad plåt.
-
Bred ut crème fraiche på degen.
-
Toppa degen med lök, bacon, vitlök, örter och ost.
-
Finhacka örterna.
-
Krydda med salt och peppar efter smak.
-
Grädda tarte flambée i mitten av ugnen i cirka 10–12 minuter tills degen är gyllenbrun och osten har smält.
-
Servera din tarte flambée varm, skuren i bitar.
Vad är skillnaden mellan tarte flambée och flammkuchen?
Tarte flambée är vad rätten kallas i Frankrike, flammkuchen är det tyska namnet.
Vin som passar till Tarte Flambee/Flammkuchen