Om du följer vårt bagels-recept får du ett bröd med en perfekt kombination av frasig skorpa och ett mjukt, luftigt inkråm.
Bagels kokas innan de gräddas
Bagels är en typ av rund bulle med ett hål i mitten. De är kända för sin speciella konsistens som kommer av att bagels kokas i vatten innan de gräddas. Kokningen hjälper till att bilda en skorpa som låser in fukt och smak. För att lyckas med vårt bagels-recept är det viktigt att inte fuska med jästiden. För att få rätt smak och konsistens behöver de jäsa enligt instruktionerna.
Vårt recept på bagels har judisk härkomst
Ursprungligen kommer bagels från judiska bakverkstraditioner i Polen och Österrike. Sedan dess har de dock spridits över världen och är inte minst populära att äta till frukost. Bagels har också blivit något av en symbol för New York City, där de säljs i varje gathörn.
Bagels kan varieras på många sätt genom olika toppings och fyllningar. Klassiska exempel är att göra bagels med sesamfrön eller vallmofrön. De kan fyllas med allt från cream cheese och lax till rostbiff och avokado. Bagels kan även bakas med olika sorters mjöl, såsom fullkornsmjöl eller rågmjöl, för att skapa olika smaker och konsistenser. Vårt recept på bagels är traditionellt och du väljer själv om du vill lägga till en fyllning. Bagels är bäst när de är färska och serveras varma.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 °C.
-
Smula jäst och blanda med vatten i en bunke eller köksmaskin med degkrok. Tillsätt sirap, mjöl och salt. Arbeta degen i maskin i 5 minuter eller för hand i cirka 10 minuter.
-
Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
-
Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i 8–10 bitar. Forma varje bit till en lång rulle, cirka 30 cm lång. Vik rullen till en ring och tryck ihop ändarna. Gör ett hål i mitten med fingret. Låt dem vila i 30 minuter.
-
Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i några bagels i taget och koka i cirka 1 minut per sida. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på bakplåtspapper.
-
Pensla dina bagels med uppvispad äggvita och strö över önskade frön. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 12–15 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
-
Låt dem svalna något innan du serverar dem. Bagels är goda både varma och kalla.
Ingredienser (4 pers)
-
25 g färsk jäst
-
5 dl ljummet vatten (37 °C)
-
0,5 dl ljus sirap
-
12,5 dl vetemjöl special
-
2 tsk salt
-
1 uppvispad äggvita
-
Blandade frön att toppa med (sesamfrön, vallmofrön, havssalt etc.)
-
Olja (valfritt, till pensling)
Vin som passar till bagels