Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Risotto med räkor är en smakrik rätt med en sammetslen konsistens som passar i många sammanhang.

Krämig risotto med räkor och en touch av New Orleans

När du lagar risotto på traditionellt sätt så tillsätts buljongen lite i taget. På så sätt suger riset åt sig smakerna och avger stärkelse som ger rätten den karaktäristiska krämigheten. Genom att ta tillvara på räkskal och använda dem i buljongen får den här rätten en komplex och tilltalande smakprofil med sälta, umami och en subtil sötma.

Risotto med räkor är en central rätt i både italiensk och amerikansk matlagningstradition. I Italien är risotto ai gamberetti ofta en förrätt, medan man i USA brukar servera risotto med räkor som huvudrätt. Vi har hämtat vår inspiration från det amerikanska köket i det här receptet. I matkulturen i New Orleans spelar skaldjur en stor roll och risotto med räkor är en mycket uppskattad rätt. I detta recept får paprika, lök och gröna bönor spela en viktig roll tillsammans med räkorna.

Gör så här

  1. Om du använder frysta bönor tinar du dem över natten och låter dem rinna av.

  2. Skala räkorna och rosta skalen i ugnen på 200 °C, i ca 30 minuter. Skalen ska få lite färg men får inte bli brända.

  3. Gör grönsaksbuljong från grunden eller lös upp en och en halv tärning grönsaksbuljong i 8 dl vatten.

  4. Lägg i de rostade räkskalen i buljongen och sjud i 5 minuter. Sila bort skalen.

  5. Hacka lök och vitlök fint och paprikan i lite större tärningar.

  6. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de mjuknat. Tillsätt paprika och fräs i ytterligare 1 minut.

  7. Häll i vitt vin och låt det koka in.

  8. Tillsätt riset och rör om tills det är glansigt.

  9. Häll i varm buljong gradvis, under omrörning, 1 dl i taget. Låt buljongen sugas upp av riset innan du tillsätter mer.

  10. Tillsätt rökt paprika, salt och peppar. Koka på svag värme i 15–20 minuter, eller tills riset är mjukt men fortfarande ger ett visst tuggmotstånd.

  11. Rör ner gröna bönor och skalade räkor under de sista 2–3 minuterna av tillagningstiden.

  12. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten. Smaka av med salt och peppar vid behov.

  13. Servera omedelbart, garnerad med färsk persilja.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl arborioris
  • 8 dl varm grönsaksbuljong
  • 1 tsk rökt paprika (Pimentón de la Vera, Dulce)
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 tsk nymald svartpeppar
  • 200 g gröna bönor
  • 400 g färska räkor med skal
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • Färsk persilja, finhackad (till garnering)

Vin som passar till  risotto med räkor

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!