Risotto med räkor är en smakrik rätt med en sammetslen konsistens som passar i många sammanhang.
Krämig risotto med räkor och en touch av New Orleans
När du lagar risotto på traditionellt sätt så tillsätts buljongen lite i taget. På så sätt suger riset åt sig smakerna och avger stärkelse som ger rätten den karaktäristiska krämigheten. Genom att ta tillvara på räkskal och använda dem i buljongen får den här rätten en komplex och tilltalande smakprofil med sälta, umami och en subtil sötma.
Risotto med räkor är en central rätt i både italiensk och amerikansk matlagningstradition. I Italien är risotto ai gamberetti ofta en förrätt, medan man i USA brukar servera risotto med räkor som huvudrätt. Vi har hämtat vår inspiration från det amerikanska köket i det här receptet. I matkulturen i New Orleans spelar skaldjur en stor roll och risotto med räkor är en mycket uppskattad rätt. I detta recept får paprika, lök och gröna bönor spela en viktig roll tillsammans med räkorna.
Gör så här
-
Om du använder frysta bönor tinar du dem över natten och låter dem rinna av.
-
Skala räkorna och rosta skalen i ugnen på 200 °C, i ca 30 minuter. Skalen ska få lite färg men får inte bli brända.
-
Gör grönsaksbuljong från grunden eller lös upp en och en halv tärning grönsaksbuljong i 8 dl vatten.
-
Lägg i de rostade räkskalen i buljongen och sjud i 5 minuter. Sila bort skalen.
-
Hacka lök och vitlök fint och paprikan i lite större tärningar.
-
Hetta upp olivoljan i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de mjuknat. Tillsätt paprika och fräs i ytterligare 1 minut.
-
Häll i vitt vin och låt det koka in.
-
Tillsätt riset och rör om tills det är glansigt.
-
Häll i varm buljong gradvis, under omrörning, 1 dl i taget. Låt buljongen sugas upp av riset innan du tillsätter mer.
-
Tillsätt rökt paprika, salt och peppar. Koka på svag värme i 15–20 minuter, eller tills riset är mjukt men fortfarande ger ett visst tuggmotstånd.
-
Rör ner gröna bönor och skalade räkor under de sista 2–3 minuterna av tillagningstiden.
-
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten. Smaka av med salt och peppar vid behov.
-
Servera omedelbart, garnerad med färsk persilja.
Ingredienser (4 pers)
- 2 msk olivolja
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl vitt vin
- 4 dl arborioris
- 8 dl varm grönsaksbuljong
- 1 tsk rökt paprika (Pimentón de la Vera, Dulce)
- 1/2 tsk salt
- 1/4 tsk nymald svartpeppar
- 200 g gröna bönor
- 400 g färska räkor med skal
- 1/2 dl riven parmesanost
- Färsk persilja, finhackad (till garnering)
Vin som passar till
risotto med räkor