Ett av de tidigaste recepten på granola togs fram i början av 1900-talet, av en läkare från Schweiz. Det innehöll bland annat rivet äpple, havregryn och nötter. Granola spred sig sedan över världen och har blivit en mycket populär frukostflinga. Idag finns det många varianter av granola med olika smaker och ingredienser. Att göra hemgjord granola är ett sätt att kontrollera vad du äter och anpassa det efter dina smak- och kostpreferenser.
Så lyckas du med hemgjord granola
För att lyckas med hemgjord granola är det viktigt att blanda de torra ingredienserna väl och se till att de rostas jämnt. Genom att lägga till nötter och bär med ett högt näringsinnehåll, och kryddor du tycker om, skapar du förutsättningar för riktigt fina frukostar och mellanmål. Många gillar hemgjord granola med olika konsistenser och texturer. Torkade persikor och äpplen samt russin är exempel på ingredienser som kan bidra med en annan form av tuggmotstånd än knapriga gryn och rostade nötter.
Granola passar mycket bra till yoghurt, mjölk eller som topping på gröt. Förvara hemgjord granola i en lufttät behållare för lång hållbarhet.
Gör så här
-
Börja med att förvärma ugnen till 150 °C.
-
Värm upp honung, jordnötssmör och vatten i en kastrull under omrörning tills du får en jämn blandning.
-
Tillsätt havregryn och fröblandningen.
-
Sprid ut blandningen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och baka i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Se till att röra om blandningen då och då så att den rostas jämnt.
-
Låt blandningen svalna innan du adderar den torkade frukten.
Ingredienser (4 pers)
-
1 dl honung
-
100 g jordnötssmör eller något annat nötsmör
-
½ dl vatten
-
150 g havregryn
-
100 g blandade frön (till exempel solroskärnor och sesamfrön)
-
100 g torkad frukt (till exempel russin, torkad aprikos och torkad banan)
-
1 tsk smaksättning, till exempel kanel eller vaniljextrakt
Vin som passar till granola:
Dessertvin