Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Huvudvärk av rött vin - hälsosam antioxidant kan vara orsaken

En ny forskningsrapport visar att det kan vara en häsosam antioxidant som kan vara orsaken till att vissa personer får huvudvärk av rött vin. Ett tusenårigt mysterium håller på att få en förklaring. 

Varför får man huvudvärk av rödvin?

Det finns många obevisade orsaker till varför vissa personer får ont i huvudet av rött vin. Såsom sulfiter och histaminer eller kanske främst, alkohol. En ny studie, publicerad i Scientific Reports av forskare vid University of California, Davis, i november 2023 visar att det faktiskt kan vara en antioxidant. Det är en av de hälsosammare polyfenolerna i röda viner som hindrar vissa människor från att snabbt metabolisera alkohol, vilket kan leda till huvudvärk.

Nyttig antioxidant kan ligga bakom

Quercetin är en typ av polyfenol som kallas flavanol, och den finns naturligt i alla typer av frukt och grönsaker, inklusive druvor. Det anses vara en hälsosam antioxidant och finns även i kosttillskottsform. Vetenskaplig forskning har kopplat det till några av rödvinets hälsofördelar.

Vissa personer drabbas redan efter något glas

När man konsumerar alkohol använder kroppen en tvåstegsprocess för att bryta ner den. Alkohol metaboliseras i levern och omvandlas till acetaldehyd av ett enzym som kallas alkoholdehydrogenas. Levern bryter sedan ned acetaldehydacetat med hjälp av ett annat enzym, aldehyddehydrogenas.

När man dricker för mycket alkohol för snabbt byggs acetaldehyd upp innan det kan omvandlas, vilket kan ge negativa effekter. Och, vissa människor drabbas redan efter bara något glas. 

Hur kan något hälsosamt göra att jag får ont i huvudet?

"Acetaldehyd är ett irriterande och inflammatoriskt ämne", säger studiens huvudförfattare, Apramita Devi, postdoktoral forskare vid UC Davis Department of Viticulture and Enology. "Forskare vet att höga nivåer av acetaldehyd kan orsaka rodnad i ansiktet, huvudvärk och illamående."

I den här studien tittade Devi och kollegorna på hur olika polyfenoler i rött vin reagerar med de enzymer som metaboliserar acetaldehyd. De fann att quercetin uppvisade den högsta hämmande aktiviteten. Quercetin är en av många polyfenoler som finns naturligt i druvans skal och som även har hälsofördelar. 

Mångtusenårigt mysterium får en förklaring

"Vi tror att vi äntligen är på rätt väg mot att förklara detta mångtusenåriga mysterium.", säger Morris Levin, professor i neurologi och chef för Headache Center vid University of California, San Francisco.

Källa: The Wine Spectator

Relaterade produkter

Mer från Nyheter

Visa mer från Nyheter