Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Touriga Nacional

(10)

Portugals främsta druvsort!

ODLINGSOMRÅDEN

Denna röda druva odlas i Portugal och är nog mest populär som druvan man producerar Portvin med, i appellations-området DOC Porto för att vara exakt. Med hjälp utav det varma och torra klimatet, produceras intensiva och aromatiska viner. Det man kanske inte vet dock är att Touriga Nacional producerar fantastiska torra röda viner också. Druvan odlas över hela Portugal men tros ha som ursprungsområde i Dao och Douro. I dessa områden ger druvan lite friskare viner med tanke på det regn man faktiskt får här.
Men idag är det också möjligt att hitta Touriga Nacional-odlingar i bl.a Sydafrika och Australien.

Druvan ger inte stora skördar men ger bra kvalité och används oftast i druvblandningar eftersom den ger komplexitet och intensiva aromer och har bra mognadspotential.

SMAKBESKRIVNING

Touriga Nacional, med sitt tjocka skal, ger intensivt färgade och fylliga röda viner med komplexa aromer som till exempel; lakrits, bergamott, björnbär, choklad m.m.
I portvin är Touriga Nacional en viktig druva eftersom man anser att denna ger struktur och koncentrerad smak av mörka bär.

VILKEN MAT PASSAR (bäst)

Vi rekommendera att para ihop torra Touriga Nacional (blandningar eller inte) med lamm eller andra kötträtter, var dock försiktig med sältan i maten eftersom den kan överbetona de örtiga och blommiga aromerna i vinet. Ett gott portvin passar däremot väldigt bra till en klassisk chokladmousse.