Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tinta negra

(1)

Tinta negra ansågs länge inte vara nobel nog. Idag är det den vanligaste druvsorten på den portugisiska ön Madeira. Vanlig i det sötstarka vinet med samma namn. 

Vad är tinta negra?

Tinta negra eller tinta negra mole är namnet på en blå druvsort som växer på ön Madeira i Portugal.

Är tinta negra släkt med grenache?

Förr angavs ofta att tinta negra mole var en korsning mellan grenache och pinot noir, vilket visat sig vara felaktigt. Den är densamma som den andalusiska druvan mollar som idag heter negramoll.

Är tinta negra och tinta madeira samma druvsort?

Ja, både tinta madeira och negra mole är synonymer till tinta negra.

Tinta negras dåliga rykte

Druvan blev populär på Madeira efter att phylloxera slagit till på 1860-talet, detta då den gav hög avkastning och var förhållandevis lätt att odla. Den höga avkastningen har dock gjort att kvaliten ofta har fått stå tillbaka vilket gett den ett lite skamfilat rykte. På 1980-talet blev den dock upphöjd till en av de fem nobla druvorna på Madeira.

Den enda druvsort som får användas i alla Madeira-viner

Tinta negra är den enda druvan som får användas till alla stilar av madeira vin: extra dry (max 49 gram socker), dry (max 59 gram socker) medium dry (54-78 gram socker), medium sweet (78-100 gram socker) och sweet (100 gram socker eller mer).

Den vanligaste druvan på Madeira

Tinta negra mole är den vanligast odlade druvan på Madeira, med omkring 60-70% av odlingarna på ön. Omkring 85% av allt fortifierat madeiravin görs på druvan. Även viner med andra angivna druvor på etiketten kan innehålla upp till 15% av tinta negra mole. I madeiraviner äldre än 1993 kan det vara betydligt mer och enklare viner utan angiven druva som oftast är gjorda på druvan. Det görs också en del torra viner på tinta negra.