• Snabb leverans hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   49 689 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Vino Nobile di Montepulciano

Följ med till den medeltida och pittoreska staden Montepulciano i Italien. Staden ligger på en kulle i Sienaprovinsen och har en lång historia av vinproduktion. Här odlar man Sangiovese, vilket är den druva som man främst använder i detta vin. Tillika odlar man också Mammolo och Canaiolo Nero.

Det ädla vinet

Toscana har en lång tradition av att producera fina viner och redan på 700-talet fanns det kyrkliga dokument som vittnar om det utsökta vinet. Kort sagt har det under årens gång druckits och hyllats av många vinälskare i världen. I Montepulciano producerar man Vino Nobile di Montepulciano som betyder just ädla viner från Montepulciano.

Kungen av alla viner

På 1500-talet var vinet mycket populärt bland både aristokrater och kände vetenskapsmän. Till och med påve Paul den tredje talade varmt om det eftersom han ansåg att vinet hade goda egenskaper.

Senare under 1600-talet skrev den berömda poeten, vetenskapsmannen och läkaren Francesco Redi dikten Bacco In Toscana där Vino Nobile di Montepulciano nämns som "kungen av alla viner".

Likaså ska USA:s tredje president Thomas Jefferson också ha älskat detta vin. Därtill nämner även Voltaire vinet i sin bok Candide. Följaktligen anser man att Vino Nobile di Montepulciano var det första vinet av klass som älskades av påvar, prseidenter och aristokrater.

Kraftfullt rött vin på Sangiovese

Regionen har de perfekta förutsättningarna för att producera ädelt vin eftersom jorden är rik på lera. På grund av de soliga somrarna och milda vintrarna skapar detta ett perfekt klimat. I Montepulciano producerar man således detta kraftfulla röda vin gjort på druvan Sangiovese. Detta vin passar alldeles utmärkt till både kött och pastarätter.

Sangiovese tror man har sitt ursprung i Toscana, eller Emilia-Romagna, och druvan ger vinet en smak av mycket frukt och bra syror. Vinet doftar av kryddor och körsbär och man lagrar det alltid på fat i upp till två år, vilket bidrar till ett exceptionellt vin.