Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vino Nobile di Montepulciano

(1)

Montepulciano är en liten by i Toscana. Vino Nobile är Montepulcianos mest kända vin. Byn ligger granne med Montalcino, även den känd för sina stora, röda viner.

Vad är Vino Nobile di Montepulciano?

Vino Nobile di Montepulciano är ett vin som odlas i den pittoreska medeltidsbyn Montepulciano i Italien. Byn ligger på en kulle intill staden Siena och har en lång historia av vinproduktion. Här odlar man framförallt druvsorten sangiovese, vilken är huvudingrediensen i Vino Nobile di Montepulciano. Andra lokala druvsorter som till liten del kan förekomma i vinet är, bland annat, mammolo och canaiolo nero.

Vad betyder Vino Nobile di Montepulciano?

Nobile är italienska för nobel/ädel. Ja, så enkelt är det. Vinet sägs ha fått sitt namn på grund av att det i åratal hyllats för sin kvalitet. Redan på 700-talet beskrivs vinet från Montepulciano som utsökt i kyrkliga dokument. 

Vad är skillnaden mellan Vino Nobile di Montepulciano och Brunello di Montalcino?

Både Vino Nobile di Montepulciano och Brunello di Montalcino är röda kvalitetsviner från Toscana. De är gjorda på druvsorten sangiovese (två olika kloner av samma druvsort för att vara exakt) och lagras ofta en tid på ekfat. Skillnaden är varifrån de kommer, Både Montepulciano och Montalcino är byar i närheten av staden Siena. Nobile kan ses som en mindre välkänd kusin till Brunello. Lagringstiden skiljer sig dessutom åt. 

Vino Nobile di Montepulciano - älskat av Thomas Jefferson & Voltaire

På 1500-talet var vinet mycket populärt bland både aristokrater och kände vetenskapsmän. Till och med påve Paul den tredje talade varmt om det eftersom han ansåg att vinet hade goda egenskaper. Senare under 1600-talet skrev den berömda poeten, vetenskapsmannen och läkaren Francesco Redi dikten "Bacco in Toscana" där Vino Nobile di Montepulciano nämns som "kungen av alla viner".

Likaså ska USA:s tredje president Thomas Jefferson också ha älskat detta vin. Därtill nämner även Voltaire vinet i sin bok Candide. Följaktligen anser man att Vino Nobile di Montepulciano var det första vinet av klass som älskades av påvar, presidenter och aristokrater.

Hur smakar Vino Nobile di Montepulciano?

Vino Nobile di Montepulciano är ett kraftfullt rött vin gjort på druvsorten sangiovese. En druvsort känd för både syrlighet och kraftfull strävhet. Smaken brukar påminna om körsbär, viol och toskanska örter. Nobile lagras ofta en stund på ekfat vilket adderar en rondör och kryddighet i smaken. Genomgående är en balans som skvallrar om god kvalitet.

Vilken mat passar till Vino Nobile di Montepulciano?

Vino Nobile di Montepulciano passar alldeles utmärkt till både kött och kraftigare pastarätter. En klassisk pasta från området är pici (en slags lite tjockare variant av spaghetti) med vildsvinsragù. I Toscana äter man även mycket cinta senese, både i form av prociutto toscano (luftorkad skinka) och salami. Även rostat bröd med kycklingleverpaté är riktigt gott til Vino Nobile di Montepulciano. Testa gärna också till en blodig biff. 

Vilken druvsort är det i Vino Nobile di Montepulciano? 

Nobile görs på sangiovese, en druvsort som man tror har sitt ursprung i Toscana, eller Emilia-Romagna. Det är en fruktig och syrlig druvsort som ger viner med doft av körsbär. Vino Nobile lagras i två år på ekfat innan buteljering.  

Hur är jordmånen i Montepulciano?

Regionen har de perfekta förutsättningarna för att producera kvalitetsvin eftersom jorden är rik på lera. Soliga somrar och milda vintrar skapar det perfekta klimatet för odling av framförallt sangiovese.

Är Montepulciano en druvsort?

Ja, det stämmer. Men druvsorten montepulciano har ingenting med byn Montepulciano att göra. I byn där nobile görs odlas ingen druva av sorten montepulciano. Den är typisk för abruzzerna längre söderut i Italien. Anledningen till att den druvsorten heter så är för att när den upptäcktes trodde man att det var samma druva som i vinerna från Montepulciano (byn) man hade hittat. det vill säga, sangiovese.