Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Mencia

(0)

Kombinera fruktiga och mineraliska Mencia med kötträtter. Mencia och dess unika aromatiska och fruktiga gestalt passar utmärkt med kötträtter. 

Mencia

Mencia är en blå vindruva som finns i nordvästra Spanien i regionen Galicien och har funnits här sedan 800-talet. Druvan har under senare åren fått mycket uppmärksamhet internationellt och Mencia är idag att betrakta som en av landets bästa. Förutom i Spanien finns Mencia endast i ett annat land och det är i grannlandet Portugal. Där växer Mencia i den norra delen av landet och vinodlarna här kallar druvan för Jean. I Portugal producerar man främst Mencia i Dão-regionen och man tror även att det är härifrån druvan har sitt ursprung.

Mencias karaktär

Jordmånerna där vinproducenter odlar Mencia är ofta mycket mineralrika vilket ger den en karaktäristisk gestalt av mineral och sten. Mencia är perfekt att lagra då dess smaker på så sätt mognar fram. Viner på Mencia har ofta en hög struktur av tanniner som balanseras med syra och fruktighet. De är ofta lätta och friska samt med mycket smak av vilda bär såsom björnbär och hallon. Viner på Mencia är dessutom mycket aromatiska samt har vissa inslag av lakrits och viol.

Mencia till ost

Viner på Mencia är mycket gastronomiska och även tacksamma att kombinera med olika ostar. Mencia med dess fruktiga och aromatiska karaktär kan man naturligtvis kombinera med genuin spansk mat men även med spanska hårdostar. Tillsammans med spanska hårdostar såsom Manchego och San simon de costa kommer det peppriga och mineraliska smakerna väl tillrätta.

Mencia till mat

Förutom ost passar Mencia utmärkt med kött- och kycklingrätter, men även med anka och oxfilé. Ja, Mencia passar i princip med alla kötträtter. Något oväntat så passar Mencia dessutom bra med maträtter med syrliga smaker. Det kan låta motsägelsefullt, men mat med syra tar fram det syrliga, örtiga och mineraliska i viner med Mencia. Det skapar en god harmoni och tar fram det bästa ur både mat och Mencia.