Var odlas léon millot?
Druvan Léon Millot odlas främst i nordöstra Frankrike, i regioner som Alsace, Lorraine och Champagne. Den trivs bra i lite svalare klimat och ger ofta bra resultat även i år med sämre väderförhållanden. Utanför Frankrike kan man hitta Léon Millot i Sverige, Tyskland, Schweiz och även i vissa delar av Kanada.
Vinerna gjorda på léon millot tillverkas oftast som röda viner, även om det också förekommer rosévin och till och med mousserande vin gjorda på druvan. Vid tillverkningen är det vanligt att man låter vinet genomgå malolaktisk jäsning för att mjuka upp syran och ge vinet en rundare smak. Många vinmakare väljer också att lagra léon millot-viner på ekfat för att ge ytterligare komplexitet.
Hur smakar léon millot?
Viner från léon millot har ofta en djup rubinröd färg och en medelfyllig kropp. I doften hittar man ofta inslag av mörka bär som björnbär och svarta vinbär, tillsammans med kryddiga toner av peppar och lagerblad. Smaken är fruktdriven med en bra balans mellan syra och mjuka tanniner. Léon millot-viner är ofta lättillgängliga och passar bra även för den som är ny inom vinets värld.
Mat som passar till léon millot
Léon millot-viner är mycket matvänliga och passar till en rad olika rätter. De fungerar utmärkt till grillat kött som entrecôte eller lammracks, gärna med en kryddig potatissallad som tillbehör. Vinerna är också goda till smakrika pastarätter, till exempel med svamp eller krämig tomatsås.
Förvaring och lagring
De flesta léon millot-viner är gjorda för att drickas unga, inom 2–3 år från buteljering. Vinerna mår bäst av att förvaras liggande i en sval och mörk vinkällare.
Serveringstemperatur
Servera gärna vinet vid en temperatur runt 16–18°C för att framhäva de fina aromerna. Låt gärna vinet lufta en stund på karaff före servering.