Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Svenskt vin

(28)

För några decennier sedan skulle många ha skrattat åt tanken på svenskt vin. Men Sverige som vinland är idag långt ifrån ett skämt. Under de senaste åren har intresset för svenskt vin exploderat, producenter poppat upp som svampar i marken och kvaliteten stadigt ökat. Läs om svenskt vin och köp hem vin till bra pris med snabb hemleverans.

Svenskt vin syftar på vin producerat i Sverige, ett land långt norr om klassiska vinregioner. Trots det svala klimatet har svensk vinodling tagit fart under de senaste decennierna. Idag finns ett växande antal vingårdar i landet som framställer allt från krispiga vita viner till mousserande viner i internationell toppklass. Nedan följer en översikt över svensk vinodlings historia, klimatets inverkan, de druvsorter och metoder som används, samt ledande producenter, uppmärksammade viner och framtidsutsikter för svenskt vin.

Historisk bakgrund till vinodling i Sverige

Sverige har ingen lång kontinuerlig tradition av vinodling på grund av det kalla klimatet. Landet ligger norr om den naturliga utbredningszonen för Vitis vinifera, den europeiska vinrankan. Det finns uppgifter om att viss vinodling förekom i svenska klosterträdgårdar under medeltiden när den katolska kyrkan etablerade kloster här, men dessa försök var begränsade och har lämnat få spår. Långt senare odlades vindruvor småskaligt i orangerier och växthus – dock främst som bordsdruvor för att ätas, inte för att göra vin.

Under större delen av 1900-talet ansågs Sverige helt enkelt för kallt och nordligt för kommersiell vinodling i större skala. Mot slutet av 1900-talet började emellertid pionjärer drömma om vingårdar på friland (utomhus) även här. Inspiration hämtades dels från erfarenheter i traditionella vinländer, dels från utvecklingen i grannlandet Danmark som kommit igång något tidigare. De första kommersiella odlingarna etablerades i liten skala på 1990-talet. Överraskande nog uppstod två av de tidigaste större vingårdarna utanför Skåne: en i Sörmland (Flen-trakten) och en på Gotland, där Sveriges solskenstimmar är som flest. Snart därefter spreds odlingarna främst i Skåne, Sveriges sydligaste och mildaste region. 

Hur klimatet påverkar vinproduktionen

Klimatet är en avgörande faktor för svensk vinodling. Traditionella tumregler kring breddgrader och värmesumma (graddagar) pekade länge på att Sverige var alltför kallt för vinrankor. Växtsäsongen är kortare än i Sydeuropa, och sträng vinterkyla kan skada vinrankor. Samtidigt har Sverige fördelar som långa sommardagar med många ljustimmar, vilket kan hjälpa druvor att mogna trots svalare temperaturer. I södra Sverige råder dessutom ett relativt maritimt klimat nära havet, vilket mildrar extrem kyla och ger tempererade förhållanden. Genom att välja skyddade lägen – till exempel sydsluttningar, läplanteringar och platser med gynnsamt mikroklimat – kan odlare ge rankorna maximal sol och värme.

Fram till idag har Skåne etablerats som huvudsakligt vindistrikt tack vare sitt mildare klimat, men kommersiella vingårdar finns även i t.ex. Halland, Blekinge, på öarna Gotland och Öland, samt så långt norrut som i Sörmland. Klimatförändringar bidrar också – ett gradvis varmare klimat väntas förbättra förutsättningarna för vinodling på nordliga breddgrader. Samtidigt kvarstår utmaningar som vårfrost, som är svensk vinodlings kanske största fiende. Så länge vintertemperaturen inte understiger -25°C överlever många vinstockar, men snabba väderomslag på våren med nattfrost kan frysa sönder de ömtåliga knopparna och förstöra årets skott. Att skydda mot sen frost – genom lägen nära vatten, vindmaskiner eller bevattning – är därmed kritiskt i svenska vingårdar.

Druvsorter som odlas och varför

De vanligaste druvorna i Sverige är:

  • • Solaris – en grön hybriddruva som ger aromatiska viner med toner av äpple och honung.        

  • • Rondo – en blå hybriddruva som används för rött- och rosévin och ger viner med djup färg och medelhöga tanniner.

  • • Regent - en blå hybriddruva som ger aromatiska viner med toner av körsbär och svarta vinbär, tydliga tanniner och stark rödblå färg.

  • • Cabernet cortis – en blå hybriddruva som ger djupt färgade, sträva viner med gröna, örtiga toner.

  • • Souvignier gris – en hybriddruva som är röd i färgen men som klassas som en grön druva.  Ger fruktiga, friska viner med toner av äpple.

  • • Muscaris – en grön hybriddruva som ger aromer av citrus, muskotnöt och mysk. Utvecklar hög socker- och syrahalt och passar bra till mousserande vin. 

En nyckel till svensk vinframgång har varit anpassade druvsorter. Under 1990-talet och framåt introducerades nya hybriddruvor framtagna för att tåla kyla och mogna snabbt. Många av dessa kallas PIWI-druvor (tyska: Pilzwiderstandsfähige), vilket betyder att de även är resistenta mot svampsjukdomar. En bieffekt av denna resistens är just att de lämpar sig för kallare klimat. Tack vare sådana sorter – ofta utvecklade i Tyskland – kan svenska odlare odla druvor som hinner mogna trots en kort växtsäsong.

Den i särklass vanligaste druvan i Sverige är den gröna hybriden Solaris. Solaris togs fram 1970-talet i Freiburg och är mycket köldtålig samt lättmognande, vilket innebär att tiden från blomning till skörd är kort. Den har dessutom naturlig motståndskraft mot många sjukdomar. Solaris kallas ibland Sveriges “nationaldruva” och används till en rad vintyper – torra vita viner, söta dessertviner, mousserande och till och med orange vin. Druvan ger friska viner med hög syra, något som svenska vinmakare bland annat utnyttjar för att göra elegant bubbel. Andra gröna druvsorter som odlas är Bacchus, Johanniter, Müller-Thurgau, Seyval Blanc, Vidal Blanc och nyare PIWI-sorter som Muscaris och Souvignier Gris. Vissa modiga odlare har även små mängder Chardonnay och Riesling, men dessa klassiska sorter kräver de bästa lägena för att hinna mogna.

För röda viner odlas flera blå druvsorter, främst hybrider. Rondo är en tålig blå druva som varit populär i Sverige; den ger djupröda viner och mognar tidigt. Även Regent, Léon Millot och Cabernet Cortis förekommer. Några vingårdar odlar dessutom tidigt mognande kloner av Pinot Noir (som Frühburgunder, även kallad Pinot Noir Précoce). Dessa blå sorter kan i svenska förhållanden ge lätta till medelfylliga röda viner, ibland med friska syra- och bärtoner, eller användas i roséviner. Generellt odlas druvsorterna just för att de klarar klimatet – de är köldhärdiga, hinner mogna under svenska somrar och är ofta motståndskraftiga mot svampangrepp, vilket minskar behovet av bekämpningsmedel. Att många svenska vingårdar kan odla ekologiskt underlättas av dessa PIWI-druvors naturliga resistens.

Vanliga vinodlingsmetoder i Sverige

Vinodling i Sverige kräver anpassade metoder för att maximera solinstrålning och skydda rankorna mot klimatets påfrestningar. Lokalvalet är kritiskt: odlare föredrar sydsluttningar med god dränering och luftcirkulation. Till exempel planteras rader ofta glest och i nord-sydlig riktning så att solen når alla rankor, och marken hålls väldränerad (t.ex. grusåsar) för att undvika fukt och kyla vid rötterna. Eftersom solen står lägre på himlen här än i Sydeuropa kan bredare radavstånd förhindra att rankorna skuggar varandra. Uppbindningssystemet är oftast Guyot eller liknande, där fjolårsskotten böjs ner och nya skott tas fram varje år, vilket visat sig fungera väl även i kallt klimat. Beskärning sker så att rankorna inte överbelastas – i svalt klimat är en mindre skördebörda per stock ofta nödvändig för att druvorna ska mogna fullt ut.

Många vingårdar arbetar ekologiskt eller hållbart. Tack vare de resistenta druvsorterna kan antalet besprutningar mot svamp hållas lågt, vilket sparar både miljön och arbete . Istället är manuellt arbete en stor del av odlingen: lövverk trimmas för hand eller med specialmaskiner för att öka luftflödet kring druvorna, vilket motverkar mögel. Skördeuttagen är små jämfört med varmare länder, och druvorna handplockas oftast i september (ibland så sent som oktober). I några fall låter man druvor hänga längre för att göra söta viner eller isvin, förutsatt att hösten tillåter ädelröta eller frost.

Under vintern skyddas rankorna genom nedskärning och i vissa fall täcks unga plantor vid extrem kyla. Som nämnts är frostskydd på våren en viktig åtgärd: en del odlare tänder värmekällor eller använder fläktar på frostnätter för att rädda knoppningen. Andra metodiska anpassningar är att plantera flera kloner och sorter för att sprida riskerna ifall någon mognar sent eller drabbas av frost. Några odlar fortfarande i växthus på hobbynivå, men den kommersiella produktionen sker i princip helt på friland numera.

Översikt av ledande svenska vinproducenter och vingårdar

I dag finns ett 50-tal kommersiella vinodlare i Sverige, med en sammanlagd odlingsareal kring 150 hektar. Tyngdpunkten ligger i Skåne där klimatet är mildast, men även i angränsande län och på soliga öar har vingårdar etablerats. Nedan presenteras några av de mest framträdande svenska vinproducenterna:

  • • Arilds Vingård (Skåne) – Familjeägd vingård på Kullahalvön i nordvästra Skåne, startad 2007. Arilds är Sveriges största vingård med ca 23 hektar och 135 000 vinstockar. Odlingen är ekologisk och man odlar främst gröna druvor som Solaris, Muscaris och Souvignier Gris för vita viner, samt Pinot Noir Précoce och Cabernet Cortis för röda. Gården producerar både stilla viner och mousserande. År 2018 utsågs Arilds Vingård till Årets skånska vingård och deras friska vita Solaris-viner har serverats på svenska topprestauranger.

  • • Kullabergs Vingård (Skåne) – Belägen nära Arild på Kullahalvön och grundad under 2010-talet. Kullabergs har snabbt gjort sig ett namn genom hög kvalitet och nytänkande. Vingården omfattar ca 18 hektar med ~60 000 stockar, och odlingsläget nära havet ger ett utmärkt mikroklimat. Druvor som Solaris (grönt) och Rondo (blått) dominerar, och man framställer vin, cider och destillat av lokal frukt. Kullabergs viner har rönt internationell uppmärksamhet – exempelvis kom gårdens vita vin Immelen 2021 nyligen på första plats i en blindprovning mot välkända europeiska viner, bedömd av 18 internationella vinexperter. Detta resultat visar vilken nivå svensk vinproduktion kan nå.

  • • Ästad Vingård (Halland) – En av Sveriges största vingårdar utanför Skåne, belägen i Tvååker, Halland. Ästad är unik som kombinerad vingård, spa och hotellanläggning. Här odlas cirka 30 000 vinstockar Solaris ekologiskt, fördelade på en inlandssluttning (Pengakullen) och en kustnära odling i Morup. Fokus ligger på mousserande vin enligt traditionell metod – största delen av skörden blir elegant halländskt bubbel med hög syra från Solaris-druvan. Ästad experimenterar även med små mängder Chardonnay och Pinot Noir vid kusten. Gårdens mousserande vin har hyllats för sin kvalitet, och anläggningen lockar många besökare som vill uppleva vingårdsmiljön.

  • • Blaxsta Vingård (Södermanland) – Sveriges nordligaste etablerade vingård, belägen utanför Flen. Blaxsta drivs av vinmakaren Göran Amnegård och är särskilt känd för sitt exklusiva isvin av druvan Vidal Blanc. Blaxstas Vidal Ice Wine har vunnit stor internationell respekt – gårdens isvin har tilldelats guldmedalj i VM för söta viner flera gånger, i konkurrens med klassiska dessertviner som tokajer och sauternes. År 2012 tog Blaxsta guld för sitt isvin från skörden 2009, vilket var tredje gången deras isvin vann guld internationellt. Förutom dessertvin gör Blaxsta också torra viner och fruktviner, men det är isvinet (som säljs i små flaskor till högt pris) som satt gården på världskartan.

  • • Gute Vingård (Gotland) – En pionjär på Gotland, belägen i Hablingbo på södra Gotland. Gutevin (företagets varumärke) började producera vin tidigt 2000-tal med lokalt odlade druvor i det solrika gotländska klimatet. Gården har också restaurang sommartid och framställer utöver vin även spritdrycker. Gute Vingård producerar både röd- och vitviner (bl.a. på Rondo och Solaris) och har bidragit till att sätta Gotland på vinodlingskartan. Även om gårdens viner huvudsakligen säljs lokalt, har de visat att bra vin kan göras utanför fastlandet med rätt förutsättningar.

(Utöver dessa finns många fler svenska vingårdar, som Skepparps Vingård på Österlen – känd för sin årliga vinfestival, Hällåkra Vingård i Skåne med prisade röda viner, Vingården i Klagshamn utanför Malmö som var tidigt ute med Solaris-viner, Wannborga Vingård på Öland, m.fl. Svensk vinodling är spridd över landet i liten skala och varje gård bidrar med sin unika profil.)

Exempel på svenska viner som fått uppmärksamhet

Trots sin korta historia har flera svenska viner redan belönats med utmärkelser eller prestige. Svensk vinproduktion är fortfarande liten, men kvaliteten ökar stadigt – år 2020 tog svenska viner hem 25 medaljer i internationella vintävlingar, att jämföra med 13 medaljer året innan. Denna snabba ökning av utmärkelser på bara några år vittnar om en remarkabel kvalitetsförbättring. Här är några konkreta exempel på svenska viner som väckt positiv uppmärksamhet:

  • • Immelen 2021 (Kullabergs Vingård) – Ett vitt vin (Solaris-baserat) från Kullabergs i Skåne som vann en prestigefull blindprovning 2024. I evenemanget The Swedish Wine Tasting jämfördes Sveriges bästa viner med utvalda europeiska viner; Immelen 2021 rankades som nummer 1 av en internationell jury, före välrenommerade franska och engelska viner. Detta var första gången ett svenskt vin segrade i sådan konkurrens och nyheten gav eko i vinvärlden.

  • • Vidal Ice Wine 2009 (Blaxsta Vingård) – Ett sött dessertvin gjort på naturligt frusna Vidal-druvor, skördat i december på Blaxsta i Sörmland. Detta gyllene isvin vann guld i kategorin söta viner vid en internationell vintävling (ibland kallad “vin-VM”) 2012. Att ett svenskt vin slog ut klassiska dessertviner i den största tävlingsklassen (med bidrag från 51 länder och 3000 viner) ansågs sensationellt. Blaxstas Vidal ice wine har vid upprepade tillfällen prisats som ett av världens främsta isviner.

  • • Arilds Vingård Solaris 2021 – Ett torrt vitt vin från Arilds Vingård i Skåne, gjort på ekologiskt odlade Solaris-druvor. Årgång 2021 av Arilds Solaris-vin fick fina omdömen nationelltt. Det kännetecknas av frisk syra och aromer av grönt äpple och melon, typiskt för Solaris. Arilds viner serveras även på flera stjärnkrogar i Sverigem vilket tyder på erkännande av kvaliteten hos landets främsta sommelierer.

  • SILEX (Kullabygdens Vingård) – Ett vitt vin på Solaris från Kullabygdens Vingård i Skåne. Silex var ett av de tidiga kommersiella svenska vinerna under 2010-talet och är intressant då etiketten visar att vinet klassificeras som “Svenskt bordsvin”. Med 14,5% alkohol och rik smakprofil demonstrerar Silex potentialen i fullt mogna Solaris-druvor i ett bra år. Vinet har fått uppskattning av svenska vinkännare och illustrerar hur svensk vinproduktion gick från hobby till seriös produkt – trots att det enligt regelverket formellt bara får kallas bordsvin.

Exempel: Kullabygdens Vingård Silex – ett svenskt vitt vin gjort på Solarisdruvan. Etiketten anger “Bordsvin” eftersom svensk vinlagstiftning ännu inte medger högre kvalitetsbeteckningar.

Utmaningar och möjligheter för svenskt vin

Svensk vinindustri befinner sig i ett dynamiskt skede med både utmaningar att hantera och spännande möjligheter framöver:

  • Utmaningar: En grundläggande utmaning är förstås klimatet. Kalla år och tuff vårfrost kan göra skördeutfallet osäkert från år till år. Den korta växtsäsongen begränsar också vilka druvsorter som kan odlas – merparten av de ädla klassiska druvorna är fortfarande svåra att mogna i Sverige. Skalbarhet och ekonomi är en annan utmaning; med endast ~150 ha vinmark nationellt är volymerna små och produktionskostnaderna per liter högre än i stora vinländer. Svenskt vin är ofta dyrare än importerat vin av motsvarande typ, vilket kan hämma konkurrenskraften på bred front. Dessutom saknar Sverige ännu officiella vinregioner eller kvalitetsbeteckningar. Alla svenska viner säljs formellt som bordsvin, med strikta regler som hindrar att man skriver ut årgång, druvsort eller ursprung på etiketten. Detta gör det svårare att profilera vinerna i marknadsföring. Att få till stånd nationella klassificeringar (t.ex. “Svenskt Kvalitetsvin” eller regionala ursprungsbeteckningar) är något branschen efterfrågar.
     
  • Möjligheter: Samtidigt finns flera faktorer som talar för en ljus framtid för svenskt vin. Odlingszonen förväntas gradvis expandera norrut och ge längre, varmare somrar i Sverige. Detta kan möjliggöra nya druvsorter och högre avkastning, och i bästa fall färre frostnätter. Svenskt vin rider också på en våg av ökat intresse för lokala och hållbara produkter. Konsumenter och restauranger söker närproducerat vin att matcha med svensk mat – idag har flera svenska stjärnkrogar lokala viner på vinlistan. 

Kvalitetsmässigt är trenden mycket positiv – svenska vinmakare tar hjälp av erfarna konsulter från etablerade vinländer, och kunskapsnivån höjs år för år. Detta, kombinerat med druvor som Solaris och nya PIWI-sorter, gör att svenska viner snabbt närmar sig internationell klass. Redan nu börjar omvärlden få upp ögonen: ”resten av världen har börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i Sverige”, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin. Framtidens vinodling kan bli en etablerad nisch inom svenskt jordbruk – den svenska landsbygdsministern har påpekat att vinnäringen kan ge nya jobb och höja svensk gastronomis nivå.
 

Sammanfattningsvis har svenskt vin gått från kuriosum till en seriös del av mat- och dryckeskulturen. Mycket arbete återstår för att övervinna klimat- och marknadsutmaningar, men de senaste årens framsteg visar att det faktiskt går att producera utmärkt vin på svenska breddgrader. Med fortsatt innovation, rätt druvsorter och kanske lite hjälp från en varmare sol, kan svenska viner få en ännu starkare ställning både hemma och internationellt i framtiden. Vinlandet Sverige är ungt – men växer så det knakar, ranka för ranka, år för år.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 28 produkter