Bakgrunden till vinodling i Sverige
Det finns faktiskt spår av druvodling i Sverige redan från stenåldern. Men den moderna vinodlingen startade under 1990-talet, med några få pionjärer. Under det senaste decenniet har vinodlingen tagit fart och vinerna blivit kommersiellt tillgängliga. 1999 blev Sverige ett officiellt vinland. Idag finns runt 200 producenter i landet, varav ett 50-tal är kommersiella. De flesta producenter är små, med vinodlingar på mellan en till tio hektar.
Var i Sverige görs vin?
Närmare åtta av tio svenska viner produceras i Skåne, där de många soltimmarna gynnar druvodling. Även på Öland och Gotland huserar en del vinproducenter – generöst solljus, bra ventilation från havet och en kalkrik jordmån ger druvor av god kvalitet. I Halland, som gränsar till Skåne i söder, åtnjuter man ett relativt milt klimat som gör att det möjligt att odla vin. Ett antal vingårdar finns också på den östra sidan av Vättern, i Blekinge, Östergötland och på den småländska kusten. Sveriges nordligaste vingård är Norrtälje Urban Winery, som har ett vineri i stan men odling på landsbygden utanför.
Allt vin från Sverige klassas idag som svenskt vin, utan regionala indelningar. Men skillnaderna i klimat och jordmån är stora, och något som svenska vinodlare lär sig alltmer om.
Vanliga druvsorter i svenskt vin
Långt ifrån alla druvsorter trivs i vårt nordliga klimat. Många odlar därför så kallade hybriddruvor – korsningar som tagits fram för att klara kallt klimat och för att ha motståndskraft mot sjukdomar. En del producenter odlar också internationella druvor som chardonnay och pinot noir.
De vanligaste druvorna i Sverige är:
-
• Solaris – en grön hybriddruva som ger aromatiska viner med toner av äpple och honung.
-
• Rondo – en blå hybriddruva som används för rött- och rosévin och ger viner med djup färg och medelhöga tanniner.
-
• Regent - en blå hybriddruva som ger aromatiska viner med toner av körsbär och svarta vinbär, tydliga tanniner och stark rödblå färg.
-
• Cabernet cortis – en blå hybriddruva som ger djupt färgade, sträva viner med gröna, örtiga toner.
-
• Souvignier gris – en hybriddruva som är röd i färgen men som klassas som en grön druva. Ger fruktiga, friska viner med toner av äpple.
-
• Muscaris – en grön hybriddruva som ger aromer av citrus, muskotnöt och mysk. Utvecklar hög socker- och syrahalt och passar bra till mousserande vin.
Vilka typer av vin görs i Sverige?
Vitt vin och mousserande vin är de stilar som med störst framgång tillverkas i landet. Rött vin kräver mer mognad i druvorna, men alltfler svenska vinmakare gör idag rött vin med fina resultat. I Sverige görs även rosévin, orangevin och dessertvin.