Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Clairette

(1)

Clairette eller clairette blanche som druvan heter, är en grön druvsort, viktig för framställning av vermouth och en av de 13 tillåtna druvsorter i Châteauneuf-du-Pape.

Clairette blanche är en grön druvsort som odlas mest omfattande i vinregionerna Provence, Rhône och Languedoc i Frankrike. Mot slutet av 1990-talet odlades det 3 000 hektar clairette blanche i Frankrike. Idag har volymerna minskat något.

Perfekt för framställning av vermouth

Clairette blanche användes ofta för att göra vermouth, vilket druvan passar extra bra för, då den ger hög-alkoholhaltiga viner med låg syra och kan därför i bland beskrivas som "tråkiga" när druvan inte behandlats på rätt sätt. De kan även tenderar att oxidera lätt, vilket är ett problem som ibland överlistats genom att man blandar upp druvan med högsyra- drivna druvor, exempelvis som piquepoul blanc. Clairette är tillåten i många sydfranska regioner som; södra Rhône, Provence och Languedoc.

De vita vinerna clairette de Bellegarde och clairette du Languedoc är endast tillverkade av clairette blanche, medan det mousserande vinet Clairette de Die även kan innehålla muscat blanc à Petits Grains. Clairette blanche används ofta i blends för Vin de pays från Languedoc.

En av 13 tillåtna druvor i Châteauneuf-du-Pape

Det är också en av de tretton druvsorterna tillåtna i appellationen Châteauneuf-du-Pape. 2,5% av appellationens planterade vinodlingar består av clairette blanche, vilket gör den till den mest planterade gröna druvan i Châteauneuf-du-Pape.

Odlingar utanför Frankrike

Internationellt odlas clairette blanche även i länder som Sydafrika för produktion av mousserande vin, liksom i Australien och på Sardinien i Italien.