Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Carignan

(3)

Carignan - en spansk röd druva vanlig i fransk vinproduktion.
Läs vidare för en snabb djupdykning i allt som kan vara nödvändigt att veta om druvan Carignan. Från en snabb historia till vad du ska dricka det till.

Det här är en druva som verkar ha kommit till Spanien från Sardinien, det skedde mycket tidigt, säkerligen långt före vår tideräkning. Druvan blir sedan länge främst använd i viner från regionen Rioja i Baskien. Men numera används den också i mörkt röda viner från spanska Katalonien. Druvan odlas dessutom i andra regioner, men då mest för att skänka en djupare ton av rött till annars lite ljusare viner.
Sedan 1980 talet har druvans popularitet minskat kraftigt bland vinproducenter i Frankrike främst till förmån för andra mer enkla druvsorter. Sedan dess har Merlot gått om i popularitet bland de som odlar och tillverkar vin. Vinkännare har under lång tid ansett att druvan producerar viner av lägre kvalitet. Men utvecklingen under senare år gjort att druvan blir använd för att producera goda och mer komplexa viner.
Carignan har många namn och kan även gå under namnen Mazuelo och Cariñena.

Olika varianter av Carignan 

Det här är druvan som främst blir använd för att producera mörka röda viner. Det går också bra att använda den här druvan för att tillverka vita viner och roséviner. Vita viner på den här druvan, blir ofta fylliga med hög syra och med toner av citrus. Den vita varianten av druvan blir framförallt odlad i Roussillion i Frankrike, men är också producerad i liten del i Spanien där den går under namnet Cariñena blanca.

Kända producenter som använder Carignan

Carignans blir mestadels odlad i södra delen av Frankrike, Languedoc Regionen specifikt. Druvan blir också flitigt odlad i Katalonien, Spanien samt i Kalifornien, USA. Men även i länder som Marocko and Tunisien i Afrika och Mexico, Argentina och Chile i Sydamerika blir idag mindre mängder av vin av Carginan producerade.

Karaktärsdrag för Carignan

De här vinerna har toner av mörka frukter och bär, exempelvis björnbär och svarta vinbär. Ett vin producerat med Carignan är ofta torrt och kan också ha kryddiga inslag av till exempel muskot.
Dessa viner passar framförallt till kötträtter, pastarätter och kryddig mat.