Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ventoux

(2)

Södra Rhône-området har ett av de kallaste klimaten och mest diversifierade biotoperna i hela Frankrike. Här ligger staden Ventoux vars viner är AOC-märkta.

Appellation d'Origine Controlé (AOC) används för att beteckna ett avgränsat område med stränga regler för vilka druvsorter och vinframställningsmetoder som får användas. Detta syftar till bevara särprägeln och hög vinkvalitet. Ventoux är en av de äldsta vinproducerande platserna i Frankrike och enligt arkeologiska fynd så planterar man druvor här sedan första århundradet före Kristus.

Magiska höjder

Sedan 1951 har cykelloppet Tour de France passerat över mytomspunna Mont Ventoux arton gånger. Klimatet i Ventoux är utan tvekan det som skiljer dessa viner från andra viner i de närliggande appellationerna. Venteux betyder "blåsigt" på franska. Minst 240 dagar om året blåser vinden här med en hastighet på över 90 km/timmen. Bergstopparna ryktas hemsökas av spöken och andra mystiska varelser, men den troliga orsaken bakom synerna har nog en del att göra syrebristen som uppstår då cyklister klättrar höjderna alltför snabbt.

Ett paradis för smaklökarna

Även om vinerna helt klart är det som lockar flest, så är maten utan tvekan regionens andra stora attraktion. I denna fantastiska lilla stad bjuder man på en mängd olika provencalska maträtter som tillfredsställer allas smaklökar. Exklusiv getost, doftande örter, färska frukter och färgrika grönsaker, pinjenötter samt de aromatiska svarta och vita tryfflarna.

Världsunika viner

Även om du också finner de traditionella Rhône-blandningarna i Ventoux, så har vinerna här sin egna särpräglade fräschhet. Jämfört med de närliggande regionerna så är vinerna från Ventoux nämligen lättare och mer fruktorienterade tack vare sitt unika klimat och sin speciella jordmån. De läckra rosévinerna har toner av saftiga körsbär, hallon och blommor. Vita viner har ofta blommiga citrustoner av hagtorn och akacia, medan de röda vinerna vanligtvis har rikare toner av lakrits, tryffel, frukt och peppar. Roséerna har utsökt smakvariation med aromer av körsbär, hallon och blommor och de är eleganta och exklusiva.