Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sierra de GredosSierra de Gredos

(4)

Upptäck förtrollande garnacha- viner från Sierra de Gredos, bergskedjan väster om Madrid. Unika viner med stor elegansen och känsla av terroir.

Sierra de Gredos, beläget väster om Madrid, ett område med ett ständigt växande rykte, som tyvärr fortfarande saknar en egen ursprungsbeteckning (DO) Det verkar också  osannolikt att det kommer att få en inom överskådlig framtid. Förklaringen till det är dess omfattande storlek, trotts det, förtjänar Sierra de Gredos verkligen en ursprungsbeteckning, särskilt för sina renodlade, transparenta och spännande garnachas samt sina mineralrika albillo real-viner.

Uppdelat i tre områden

På grund av sin uppdelning kan Sierra de Gredos vara något förvirrande att förstå sig på då det sträcker sig över hela tre olika tre provinser - Toledo, Madrid och Avila. Det är anledningen till att området har svårt att få en ursprungsbeteckning. Därför har Gredos, med sin unika karaktär och specifika terroirer, nöjt sig med tre separata DOs - Cebreros, Mentrida och Vinos de Madrid. (Inkluderar Vinos de la Tierra de Castilla y León blir det fyra).

De små och utspridda vingårdarna i Gredos ger området en annorlunda prägel, ibland bestående av så lite som en halv hektar, gömd i en skreva i den buskiga skogen eller på en knappt nåbar nordlig sluttning. Många av dessa vingårdar har övergivits.

Under 1960- och 1970-talet var Gredos i sin storhetstid med en ständigt nedåtgående trend. Det var inte förrän några av Spaniens mer entreprenöriella vinmakare upptäckte områdets gamla vinstockar och svårtillgängliga vingårdar som intresset väcktes på nytt. Telmo Rodríguez var en pionjär och anlände till området 1999, fängslad av dess natursköna delar.

Telmo Rodríguez följdes av andra nyfikna och vågade vinmakare, även om ingen ännu innehar en betydande andel av vingårdsmarken. Telmo Rodríguez har den största andelen med cirka 13 hektar. Han delar sina erfarenheter och utmaningar: "Jag hade 15 år av katastrof, misslyckande." Inte för att vinerna inte var bra, utan för att han förlorade pengar på dem. Marknaden accepterade helt enkelt inte €25 för en flaska Gredos. Förlusten per flaska satte en gräns för antalet hektar man kunde hantera, vilket är synd eftersom det finns gott om plats att utforska för att hitta de bästa lägena för vinodling.

Tre dalar med unika klimat

Gredos består av tre dalar, alla glaciala och fulla av enorma granitblock övergivna när de sista glaciärerna smälte.

I söder finns Valle del Tiétar med ett medelhavsklimat, regniga vårsäsonger och varma somrar, samt granitjordar och gröna ängar.

I mitten finns Valle del Alberche, med ett torrare medelhavsklimat, vingårdar på högre höjder (600–900 meter) och granitjordar. Termen "medelhav" här syftar inte på havspåverkan utan klassificeras enbart enligt klimatsiffrorna.

Den norra dalen, Valle Alto Alberche, har ett mer extremt kontinentalt klimat, vingårdar på 1 000–1 250 meter och jordar av ren granit och kvarts.