• Fri frakt från 799 kr
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   52 070 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Russian River Valley

(1)

Sonoma County i Kalifornien har en av USA:s bäst rankade vindistrikt, nämligen Russian River Valley. Distriktet innehar en American Viticultural Area, AVA, förteckning sedan år 1983.

Hela regionen består idag av ungefär 96 000 hektar varav 15 000 hektar går till vinodling. På de här 15 000 hektaren mark kan vi hitta omkring 70 stycken vingårdar där cirka 42 % av de skördade druvorna är Chardonnay och 29 % är Pinot Noir.

En lång historia av vinodling

Redan under tidigt 1800-tal kom vinodlare från Medelhavsländerna till regionen för att odla vin. Till en början var det tänkt att vinodlingarna skulle användas för privat bruk men allt eftersom växte även de kommersiella vingårdarna fram.

När USA under tidigt 1900-tal skapade ett förbud mot transport, produktion, import och försäljning av alkoholhaltiga drycker gick många vingårdar i konkurs. Inte förrän på 1970-talet kunde Russian River Valley lägga fokus på vinproduktion av bra kvalitet och använda sina lokala druvor.

Regionen fick stora investeringar av bland annat Kendall Jackson efter att förbudet upphört. Det här gjorde att vinodlingen samt vinproduktionen i Russian River Valley kunde genomgå en uppdatering och utveckling. Vilket i sin tur ledde till att distriktet idag har några av Sonomas mest välkända vinproducenter, såsom Paul Hobbs, Kosta Browne samt Williams Selyem.

Druvsorter

I den västra delen av Russian River Valley ligger vingårdarna bland kullarna. Här är det både den svalaste och längsta växtsäsongen i hela Sonoma County. Det här gör att stort fokus ligger på druvsorterna Pinot Noir och Chardonnay. De druvorna trivs nämligen i svala klimat.

I norr är klimatet varmare vilket är bra för druvan Zinfandel som vinmakarna odlar tillsammans med både Pinot Noir och Chardonnay. Men det är i nordöst vi hittar det varmaste vädret i Russian River Valley. Även om Chardonnay fortfarande är dominerande i norr så står även druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot i fokus.