Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Russian River Valley

(1)

Russian River Valley ligger i Sonoma County, vilket är en del av North Coast AVA (American Viticultural Area) i Kalifornien.

Vad är  Russian River Valley?

Sonoma County, Kalifornien inhyser ett av USA:s högst rankade vindistrikt - Russian River Valley. Distriktet innehar en American Viticultural Area, AVA som de fick år 1983.

Hela regionen består idag av ungefär 96 000 hektar vingårdsmark varav 15 000 hektar går till vinodling. På de här 15 000 hektaren hittas omkring 70 stycken vingårdar där cirka 42 % av de skördade druvorna är chardonnay och 29 % är pinot noir.

En lång historia av vinodling

Så tidigt som på 1800-tal vallfärdade nyfikna vinodlare från medelhavsländerna till den soliga regionen för att odla vinrankor. Till en början var det mest tänkt för privat bruk, men allt eftersom tiden gick växte kommersiella vingårdarna fram.

När USA under tidigt 1900-tal skapade ett förbud mot transport, produktion, import och försäljning av alkoholhaltiga drycker gick många vingårdar i konkurs. Inte förrän på 1970-talet kunde Russian River Valley lägga fokus på vinproduktion av bra kvalitet och använda sina lokala druvor.

Regionen fick stora investeringar (av bland annat Kendall Jackson) efter att förbudet upphört. Det här gjorde att vinodlingen samt vinproduktionen i Russian River Valley kunde genomgå en uppdatering och utveckling. Vilket i sin tur ledde till att distriktet idag inhyser några av Sonomas mest välrennomerade vinproducenter.

Druvsorter i  Russian River Valley

I den västra delen av Russian River Valley ligger vingårdarna mellan kullarna. Här är det både den svalaste och längsta växtsäsongen i hela Sonoma County inräknat. Det här gör att stort fokus ligger på druvsorterna pinot noir och chardonnay. De druvorna trivs nämligen extra bra i det svala klimatet.

Vad är det för väder i  Russian River Valley?

I norr är klimatet varmare, vilket är bra för druvan zinfandel som vinmakarna odlar tillsammans med både pinot noir och chardonnay. Men det är i nordöst vi hittar det varmaste vädret i Russian River Valley. Även om chardonnay fortfarande är dominerande i norr, så högaktas även druvorna cabernet sauvignon och merlot.

Vad är en AVA?

"American Viticultural Area" (AVA) är en utsedd region i USA, där vindruvor odlas för vinproduktion. Detta ger en officiell beteckning till förmån för vinproducenter och konsumenter. Vinmakare vill ofta att deras kunder ska veta om det geografiska ursprunget för deras viner, eftersom viner från ett specifikt område kan ha distinkta egenskaper.

Konsumenter söker ofta efter viner från särskilda AVAs, och viner med specifika ursprung kan ofta få både högre priser och mer lojala kunder. Om ett vin är märkt med en AVA måste minst 85% av druvorna som ingår i vinet vara odlade inom AVA:n, och vinet måste färdigställas inom delstaten där AVA:n är belägen.