Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Robertson

(0)

Sydafrikanska Robertson levererar röda, vita och mousserande viner.
Robertson ligger i en bördig floddal, känd som vin- och rosendalen. Området står för den största vinproduktion i västra Kapprovinsen. 

Det här är en av Sydafrikas mer kända vinproducerande områden och är förknippad med produktion av röda, vita och mousserande viner. Odlingarna ligger utspridda i den bördiga floddalen längs med Breedes bifloder och vid foten av en bergskedja. Langeberg, med toppar som når över 2 000 meter över havet, utgör skydd norrut mot Klein Karoo som är en halvöken.

Floddalen är känd som vin- och rosendalen. Tidigare var staden mest uppmärksammad för sin strutsuppfödning. Det var efterfrågan på fågelns fjädrar som motiverade verksamheten. När bilen gjorde sitt intåg i början av 1900-talet ställde dock damerna krav på mer strömlinjeformade huvudbonader. Strutsuppfödningen kollapsade därmed och istället blev strutsarna utbytta mot tävlingshästar och vinodling.

Klimat

Robertson har ett torrt och varmt klimat. Dagstemperaturen kan faktiskt stiga upp till 30 grader men då natten är betydligt svalare får druvorna en chans att svalna. Även vintern erbjuder lägre temperaturer. Den årliga nederbörden är endast 400 mm så de använder vattnet från floden Breede till bevattningen. Sydostliga vindar från Indiska oceanen, 90 kilometer sydost om området, har dock en kylande effekt och bidrar även till fuktigare klimat.

Ibland lägger sig dessutom dimma över floddalen, vilket ger en uppfriskande svalka. I området finns det både näringsrika alluviala jordar som är perfekta för odling av blå druvor och rödfärgade grusjordar som liknar jordförhållandena i den närliggande halvöknen. De gröna druvorna trivs bra i denna jordmån.

Viner

Den mest odlade blå druvan i Robertson är Shiraz vilken det görs fylliga och röda viner med intensiv smak på. De passar till kraftiga kötträtter av biff eller vilt, medan Chardonnay är den vanligast förekommande gröna druvan som används till att producera smöriga och komplexa vita viner. De passar bra till ostar som Cheddar eller Gruyere. I regionens mousserande viner ingår en blandning av Chardonnay och Pinot Noir som ger en smak av bär och grädde. Vinet lämpar sig som aperitif men är även delikat tillsammans med lax och andra feta fiskar.