Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pomerol

(5)

Några av de bästa rödvinerna i världen.
I den franska appellationen Pomerol produceras några av de mest eftertraktade rödvinerna i världen, gjorda i huvudsak på druvan Merlot.

Pomerol är en appellation i vinregionen Bordeaux i sydvästra Frankrike. Det omfattar 800 hektar odlingar och gränsar i öster till Saint-Émilion och i norr till Lalande-de-Pomerol. Likt Saint-Émilion är området känt för sina exklusiva rödviner i huvudsak gjorda på Merlot. Vinerna härifrån brukar vara något kraftigare än vinerna från Saint-Émilion. Det har aldrig varit speciellt viktigt att klassificera vinerna i Pomerol, men de absoluta favoriterna är Château Pétrus och Le Pin.

Druvan Merlot dominerar

Druvan Merlot dominerar i området. Det är en druva som mognar tidigt och den är därför ofta hårt utsatt för vårfrost. Under säsongen 1991 skadades till exempel en stor andel av vinstockarna. Det gjorde dock att marknadsvärdet på Pomerol ökade eftersom efterfrågan var stor och tillgången begränsad. 
Merlot ger rika och mjuka viner som också går utmärkt att lagra, men du hittar också inslag av druvan Carbernet Franc, som tillför struktur och kryddighet. Det är alltså dessa egenskaper tillsammans som gör Pomerolvinerna så eftertraktade.

Ett av världens bästa viner

Pomerolvinet Château Pétrus är ansett att vara ett av de bästa vinerna i världen och är idag ett av Bordeaux dyraste. Det är tre gånger så dyrt som en Premier Grand Cru Classé i Médoc. Vinet är gjort på 95% Merlot men anledningen till att det är så bra har lika mycket att göra med jorden som med druvorna och producenten. Jorden där vingården ligger består nämligen av en avsats lera som innehåller mycket vatten.

Det är unikt för området och bidrar till att vingården har tillgång till perfekt nivå av fukt även under torka, vilket även innebär att det finns bra dränering. Något som skyddar druvorna från att få för mycket vatten när det regnar. Om du någonsin får chansen att prova ett årgångsvin från Pétrus kommer du förstå varför det är så eftertraktat. Särskilt årgångarna 1989 och 1990, som är bland de finaste vinerna i världen.