Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pays d'Oc

(10)

Pays d'Oc är lantviner som kommer från södra Frankrike.
Inrättandet av Pays d'Oc IGP var en sista eftergift 80 år efter att den stora franska vinrevolten bröt ut i just detta område.

Pays d'Oc är IGP för röda, vita och roséviner som kommer från södra Frankrike. IGP är en beteckning som anger geografiskt ursprungsområde snarare än stil och kvalitet. Pays d'Oc IGP:s geografiska upptagningsområde motsvarar i stort sett vinregionen Languedoc-Roussillon som är en av de största i Frankrike. Följaktligen är Pays d'Oc IGP den viktigaste IGP:n och den som producerar mest viner i denna kategori.

Den stora franska vinrevolten

Inrättandet av IGP-beteckningen var den sista åtgärden efter den stora franska vinrevolten 1907. Den startades av vinodlare i Languedoc-Roussillon som protesterade mot importen av billiga utländska viner och att det tillsattes smak- och färgämnen till viner från regionen. Revolten ledde nästan till inbördeskrig men slogs ned av regeringen. Först 1987 fick området IGP och därmed en försäkran om att vinerna är skyddade.

Terroir

I området råder medelhavsklimat med heta och torra somrar. Regnet faller framför allt på våren och hösten. Det blåser torra vindar från nordväst som för med sig kyla vilket alternerar med varma vindar från söder som kommer med regn. Odlingarna ligger antingen på kustslätterna mot Medelhavet eller i de smala dalarna nära Pyrenéerna. Jordens sammansättning varierar från krita, kalksten och grusbaserade jordar i inlandet till mer alluviala jordar nära kusten. Några av de bättre rankade vingårdarna ligger på den tidigare flodbotten.

Druvor

En stor variation av druvor blir odlade här. De vanligast förekommande är typiska för Medelhavsregionen såsom Grenache och Cinsault. Även klassiska franska sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay är odlade i stor utsträckning.

Viner

Trots att IGP betecknar lantviner vilket inte har lika stränga regler som AOC finns det flera viner under Pays d'Oc IGP som är eftertraktade och dyra. Röda viner från området är fylliga och intensiva. De passar till smakrika rätter gjorda på till exempel lamm. De vita vinerna har en balanserad tropisk smak och passar till ljusa rätter av fågel. Rosé slutligen går bra som aperitif eller tillsammans med den typiska rätten på torsk: Morue à la Languedocienne.