Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Margaux: Köp Margaux-viner online

(10)

Området Margaux är en appellation som är belägen i Bordeauxdistriktet i sydöstra Frankrike. Dess mest kända vingård har samma namn och är också en av de mest välkända i vindistriktet Bordeaux. Vingården innehar en Premier Cru-status vilket innebär att vinmakarna producerar viner av allra högsta kvalitet på gården. Vinregionen Margaux har 21 stycken slott med Cru Classé. Själva appellationen ligger inom Haut-Médoc, en AOC för viner från Bordeaux.

Geografi

Vinregionen Margaux består av 1 413 hektar vingårdar, vilket gör den till den näst största i Haut-Médoc. Enbart Saint-Estèphe är större. Området ligger till vänster om floden Girode och är den sydligaste appellationen i Médoc. Det ligger inte långt ifrån själva staden Bordeaux.

Slotten ligger centrerade i byn och vingårdarna är mer sammanblandade än i många andra regioner. Förutom Château Margaux finns vingårdar såsom Château Lascombes, Château Palmer och Château Pouget i vinregionen.

Klimat och jordart

Området har varma sommarmånader och kalla vintrar. Men det är överlag ett relativt molnigt område. Temperaturen i Margaux varierar mellan ungefär 2 grader Celsius till 27 grader Celsius beroende på tid på året.

Här finns unika jordar som passar utmärkt för druvan Cabernet Sauvignon. Jorden har ett högt grusinnehåll vilket gör att den har goda dräneringsegenskaper. Det här gör att jorden även har relativt låga nivåer av näring. Under toppskiktet av grovt och finkornigt grus finns det ett undre lager av lera.Vilket innebär att området har den tunnaste jordmånen i hela Médoc.

På vingårdarna är vanligtvis vinstockarna tätt planterade, med omkring 10 000 vinstockar per hektar mark. Det är något som är typiskt för vingårdar i hela Bordeauxdistriktet.

Druvor i Margaux

Druvan Cabernet Sauvignon är den allra vanligaste druvan som blir odlad på vingårdarna i Margaux. På Château Margaux tar druvsorten upp ungefär 75 % av odlingsmarken och är den viktigaste druvan på även den vingården.

Även druvan Merlot tar upp en relativ stor del av marken i appellationen. Utöver de här två druvorna planterar de olika vingårdarna även lite av druvorna Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec och Carmenère. Olika blandningar ger sedan vin med varierande karaktär.

Det är främst röda viner som blir producerade i området, men det finns även några gröna druvor som växer i området. Främst är det Sauvignon Blanc som blir odlad till den andel vita viner som produceras i appellationen.

Viner

I Margaux producerar vinmakarna viner som främst består av en hög andel Cabernet Sauvignon. Vinerna är kända för sin parfymerade doft med en dominerande smak av svarta vinbär.

Viner som kommer från appellationen Margaux sydligaste områden, såsom Arsac, Cantenac och Labarde, är lite mindre parfymerade men mer kraftfulla i sin smak. Smaker av plommon är övervägande hos de vinerna.

Ett vin från Margaux kan ha en Haut-Médoc-märkning. Det gäller främst viner som anses vara mer undermåliga än huvudvinerna hos vinmakarna, varför de vill att vinerna ska marknadsföras under ett annat märke.

När det kommer till vingården Château Margaux är deras högsta klassificering ett Grand Vin. Årligen producerar vingården omkring 150 000 flaskor Grand Vin. De druvor som inte håller nog hög standard för Grand Vin använder vinmakarna till det andra viner som de producerar. Det vinet har namnet Pavillon Rouge du Château Margaux och årligen producerar vinmakarna omkring 200 000 flaskor av det vinet.