Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Juliénas

(0)

Juliénas, en Cru i norra Beaujolais, Frankrike där det producers röda viner på druvan gamay. Känt för sina kryddiga toner och höga fruktighet.

Upptäck Juliénas, en spännande Cru i Beaujolais.

Vinregion sträcker sig över 40 kommuner längs Rhônefloden mellan Lyon och Valence. Med ett medelhavsklimat, vilket gör att det sällan regnar i området. När det sker är det huvudsakligen under vintermånaderna.

Sedan 1953 har området varit skyddat, detta på grund av sin naturliga skönhet, präglad av en italiensk arkitektonisk påverkan i byarna längs floden. Juliénas-vinregionen är en av världens mest populära och är medlem i den prestigefyllda Alliance de Qualité pour les Vins de l'Alliance Européenne (AQVA), efter att ha klassificerats som en Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) år 1936.

Historisk Bakgrund av Juliénas Vinregion

När de romerska legionerna först anlände fann de sig omgivna av galliska män. När de släckte sin törst såg de att gallerna hade dekorerat sina hyddor med skallar som en gest av underkastelse. Därifrån härstammar namnet Juliénas.

Terroir i Juliénas Vinregion

Jordmånen i Juliénas är av en speciell stenig jordmån som kallas blåsten vilket består av skiffer och diorit, vilket som tidigare bara hittats i Cru Brouilly och Cru Côte de Brouilly. Med sina frodiga sluttningar, blomstrande vingårdar och solgenomströmning är Juliénas det perfekta området för druvan gamay.

Karakteristika för Juliénas

Gamay (Gamay Noir à Jus Blanc ) en druvsort, mest känd för att producera lättare, fruktiga röda viner i Beaujolais, men något som utmärker Juliénas är att vinerna från området allt som oftas blir till något fylligare och komplexare i stilen, delvis på grund av jordmånen i området.

Juliénas erkändes formellt som en Cru 1938, trots att romarna plantera regionens första vingårdar redan för 2 000 år sedan. Idag finns 120 producenter på vingårdarna runt byarna Juliénas, Jullié, Emeringes och Pruzilly.

Passsar till

Juliénas viner passar till klassiska rätter som Bouchée à la Reine och Terrine de foie gras. Perfekt passande till vinets stora fräschör och kropp.