Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Isola dei Nuraghi

(4)

På det soliga Sardinien är Isola dei Nuraghi en av öns femton IGT. Det är en appellation som anger geografiskt ursprung. Vanligtvis används den här beteckningen för att associera ett vin till en specifik dal eller område för vinproduktion. Det som skiljer Isola dei Nuraghi från många andra IGT är att appellationen täcker hela Sardinien samt några av de mindre öar som ligger längs kusten.

Isola dei Nuraghi IGT blev etablerad 1995. Appellationens namn syftar på de runda, koniska stentorn som finns runt hela ön. De heter Nuraghe på italienska och blev uppförda mellan år 1900 och 730 före vår tideräkning. Arkeologer har ingen enhetlig uppfattning om vilken funktion de här tornen haft.

En teori är dock att tornen kan ha varit en viktig symbol för att markera nuragherkulturens geografiska område. Det var den civilisation som existerade på Sardinien under samma tid som tornen blev byggda.

Vino novello

Viner med appellationen Isola dei Nuraghi IGT förekommer i tre kulörer: rött, vitt och rosé. Alla tre kan också vara antingen spumante, frizzante eller normale, det vill säga mer eller mindre mousserande, eller helt utan bubblor. Både de vita och röda vinerna kan även vara passito, alltså viner som är tillverkade på torkade druvor. De röda vinerna förekommer också som novello, vilket betyder att vinet är ungt.

Med inspiration från Beaujolais i Frankrike började italienska vinmakare producera Vino novello i början av 1970-talet. Även om tekniken är likartad använder sig de italienska vinmakarna av hela druvor vid jäsningen, till skillnad från framställningen av Beaujolais nouveau där druvorna blir mosade innan jäsning.

Effekten av italienarnas framställningsmetod är att endast en liten del av sockret blir omvandlat till alkohol. Vino novello är därför lätta och ungdomliga viner med en tydlig smak av frukt och bär.

Viner

De flesta viner med appellationen Isola dei Nuraghi IGT är röda. Carignan är den vanligaste blåa druvan följd av Cannonau, eller Grenache som den heter i Frankrike. I rödvinerna är även Cabernet Sauvignon, Syrah och Cagnulari vanligt förekommande. Den senare är en för Sardinien specifik druvsort.

De gröna druvor som används är främst Vermentino och Nasco. Medan den förra är vanlig på många platser runt västra Medelhavet, är den senare en sort som huvudsakligen växer på Sardinien. Från att tidigare varit en av de dominerande druvsorterna på ön har antalet vinstockar minskat till följd av vinlusens framfart under slutet av 1800-talet. Nasco blir numera odlad på mindre än 40 hektar.

Varietal eller blend

Både röda och vita viner med beteckningen Isola dei Nuraghi IGT kan antingen vara varietal eller blend. Det vill säga de är gjorda på en druvsort eller en blandning av flera. Till skillnad från viner med appellationen DOC eller DOCG får viner med beteckningen IGT däremot inte ange druvsorten när det är en så kallad varietal.

Det beror bland annat på IGT-viner inte ska bli sammanblandade med de dyrare vinerna som har uppnått appellationen DOC eller DOCG. Eftersom striktare regler för de senare leder till lägre avkastning är syftet att utmärka dem genom att endast de får ange varietal.