Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Crémant de Limoux

(1)

Intryckt mellan Provences platta landskap och de mäktiga bergen i Pyreneérna hittar man Languedoc-Roussillonregionen.

Languedoc-Roussillon är en viktig vinregion i Frankrike och lite av ett outforskat område för många utanför Frankrikes gränser. I regionen producerar man viner av allra högsta kvalitet och Languedoc-Roussillon är också mycket viktig för den franska vinkvantiteten.

Mousserande vin med anor från 1500-talets mitt

Regionen Limoux i Frankrike har en lång vinhistoria och en stolt tradition av att producera mousserande vin. Kvalitet står i fokus och är ett av regionens igenkänningstecken. Redan på mitten av 1500-talet tror man att världens första mousserande vin producerades av munkarna i klostren i Limoux. Följaktligen finns idag lite drygt 40 byar runtomkring staden med tillstånd att producera Crémant de Limoux.

Handplockade druvor

Eftersom de franska appellationslagarna ställer hårda krav på de som producerar Crémant de Limoux-viner, så måste de följas ordentligt. Bland annat skördar man alla druvor för hand. Man lagrar Crémanten i minst ett år och andra fermenteringen sker direkt i vinflaskan enligt tradition. Sammanfattningsvis producerar denna över 700 år gamla tradition än idag viner av högsta kvalitet.

Idag skyddar man beteckningen Crémant enligt fransk lag sedan 1975. Den är reserverad för mousserande viner där producenterna har en beteckning kallad Appellation d’origine contrôlé (AOC).

Det vita vinets superstjärna

Crémant de Limoux är vin som är väl värt att leta efter, då man gör vinet på Chardonnay och/eller Chenin druvor. Tack vare att regionen Languedoc-Roussillon, där Limoux ligger, har ett svalare klimat trivs druvorna extra bra här. Närheten till Atlanten och höjden skapar de rätta förutsättningarna.

Chardonnay är en neutral druva i smaken. Det gör att man med jordmån, odling och vinframställning kan påverka vinets karaktär. Vinälskare kallar druvan ofta för "Det vita vinets superstjärna" och den är både en storsäljare och mycket välkänd.