Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Côtes du Jura

(3)

Côtes du Jura är en såkallad appellation (AOC) i vinregionen Jura i Frankrike. Inom AOC Côtes du Jura återfinns både rött, vitt, starkvin och dessertvin. 

Vad menas med Côtes du Jura?

AOC Côtes du Jura och dess över 600 hektar vinodlingar är den mest omfattande av appellationerna i vinregionen Jura. Vingårdarna är utspridda över hela området och inkluderar följande vinbyar vars namn också ofta återfinns på Jura-vinernas etikett. 

  • Arbois
  • Arbois-Pupillin
  • Château-Chalon
  • L’Étoile

Hur är jordmånen och vingårdsförhållandena (terroir) i Côtes du Jura?

I Côtes du Jura består jordarna av kalksten, grus, märgel och lera. I söder dominerar kalksten. Klimatet i regionen är kontinentalt med lite sol och kalla vintrar. Kylan förstärks dessutom av att vingårdarna befinner sig på hög höjd och av La Bise Noir. Det är en kraftig nordlig till nordostlig vind som åstadkommer ett kallt, mulet och fuktigt väder med nederbörd i form av snö och regn. De södra sluttningarna är mindre påverkade, men det är de komplexa förhållanden som råder på norra sidan som ger de viner som är mer representativa för Jura.

Vilka druvsorter växer i Côtes du Jura?

Fem druvsorter är använda i viner från regionen:

Vilken typ av vin görs i Côtes du Jura?

Röda viner från Côtes du Jura, tillverkade av poulsard, pinot noir och trousseau är viner som ofta vinner på lagring i tre till fem år. De doftar av björnbär och svarta vinbär. Kyckling eller kalkon är mat som kombinerar bra. Poulsard åstadkommer även ett aromatiskt rosévin med smak av moreller, hallon och kryddor.

Var är Melon d'Arbois?

Melon d'Arbois är det lokala namnet på Chardonnay. Blandad med savagnin ger den torra vita viner med generös och fruktig smak. Dessa har toner av färska valnötter, aprikos, gul persika och päron, vilka passar till rätter på tam- eller vildfågel.

Är Vin Jaune ett Côtes du Jura? 

Ja, även starkvinet Vin Jaune innefattas i appellationen Côtes du Jura. Det är ett sherryliknande vitt vin, typiskt för Jura. Det är gjort på druvsorten savagnin. Under lagringen utvecklar vinet nötaktiga aromer och den gula färg som ger vinet sitt namn. "Jaune" är franska för gult.

Är Vin de Paille ett Côtes du Jura?

Ja, även Vin de Paille innefattas av appellationen Côtes du Jura. Det är ett sött vin gjort på druvor som har torkat i minst sex veckor innan pressning. Det koncentrerar sockernivån. Alkoholhalten i dessa viner är mellan 15 och 20 procent. Traditionellt fick druvorna torka på halmbäddar, vilket gett upphov till namnet då "paille" är franska för halm.