AOC Côtes du Jura och dess över 600 hektar vinodlingar är den mest omfattande av appellationerna i vinregionen Jura. Vingårdarna är utspridda över hela området och inkluderar samma geografiska område som alla de övriga specifika titlarna från Jura: Arbois, Arbois-Pupillin, Château-Chalon och L’Étoile.
Terroir
Jordarna består av kalksten, grus, märgel och lera, i söder dominerar dock kalksten. Klimatet i regionen är kontinentalt med lite solsken och kalla vintrar. Kylan förstärks dessutom av att vingårdarna befinner sig på hög höjd och av La Bise Noir. Det är en kraftig nordlig till nordostlig vind som åstadkommer ett kallt, mulet och fuktigt väder med nederbörd i form av snö och regn. De södra sluttningarna är mindre påverkade, men det är de komplexa förhållanden som råder på norra sidan som ger viner som är mer representativa för Jura.
Viner
Fem druvsorter är använda i viner från regionen; Savagnin, Chardonnay, Trousseau, Poulsard och Pinot Noir. Melon d'Arbois, det lokala namnet på Chardonnay, blandad med Savagnin ger torra vita viner med generös och fruktig smak. Dessa har toner av färska valnötter, aprikos, gul persika och päron, vilka passar till rätter på tam- eller vildfågel.
Röda Côtes-du-Jura, tillverkade av Poulsard, Pinot Noir och Trousseau, ger viner som vinner på lagring i tre till fem år. Poulsard åstadkommer även ett aromatiskt rosévin med smak av moreller, hallon och kryddor. De doftar björnbär och svarta vinbär där kyckling eller kalkon är mat som kombinerar bra.
Starkviner
Vin Jaune är sherryliknande typiskt för Jura. Det är gjort på Savagnin. Under lagringen utvecklar vinet nötaktiga aromer och den gula färg som ger vinet sitt namn, då Jaune är franska för gult. Slutligen produceras även Vin de Paille, vilket är ett sött vin gjort på druvor som har torkat i minst sex veckor för att koncentrera sockernivån. Alkoholhalten i dessa viner är mellan 15 och 20 procent. Traditionellt fick druvorna torka på halmbäddar, vilket gett upphov till namnet då Paille är franska för halm.