Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Côte de Beaune

(2)

Från Côte de Beaune kommer några av världens främsta Chardonnayviner.
Côte de Beaune ligger i Côte d’Or i det välkända Bourgogne. Här produceras både Chardonnayviner och röda viner gjorda på druvan Pinot Noir.

Côte de Beaune utgör den södra delen av Côte d’Or, som i sin tur ligger i Bourgogne, ett av Frankrikes främsta vindistrikt. Området är uppkallat efter den viktiga staden och vincentret i Beaune. Här hittar du några av världens främsta Chardonnayviner, men även några av de mest kraftfulla röda vinerna i hela Bourgogne, gjorda på Pinot Noir. De mest kända vita vinerna är producerade på vingårdarna Montrachet, de röda på vingårdarna Corton.

Klimat och jordmån

I Côte de Beaune råder ett så kallat kontinentalt klimat. Det innebär något högre temperaturer och mer nederbörd än hos grannregionen Côte de Nuits. Området är ofta utsatt för vårfrost, vilket kan skada vinstockarna. Här använder de sig av olika tekniker för att förhindra det. Bland annat ställer de ut vedeldade fyrfat bland vinrankorna och använder helikoptrar som flyger över odlingarna för att skapa luftrörelser. Druvorna hotas även av hagel och starka vindar och 2013 förlorade en del producenter stora delar av sina skördar i kraftiga stormar.

Druvorna

Chardonnay och Pinot Noir är de dominerande druvsorterna i Côte de Beaune, men du hittar även andra sorter, till exempel Aligoté, Pinot Blanc och Pinot Gris. De två senare är tillåtna i viner från de flesta lokala appellationer, även de som specialiserat sig på röda viner. Nästan tre fjärdedelar av odlingarna i Côte de Beaune är av Premier Cru-status.

Vinerna

Bland vinerna kan nämnas kraftiga röda viner från Pommard. De räknas till de fylligaste och strävaste i hela Côte de Beaune. Här finns dock inga Grand Cru-gårdar. I grannbyn Volnay däremot producerar de mer eleganta röda viner i en lättare stil och här finns 29 klassade Premier Cru-gårdar.
I Meursault producerar de vita viner. Här finns inga Grand Crus, men vinerna från vissa Premier Cru-gårdar är av jämförbar kvalitet. Vinerna är vanligtvis smakrika och fylliga med inslag av smör, honung och nötter. Vinerna har hög syra och är lämpliga för lagring.