Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Atlantique

(1)

Frankrike har ett mycket strikt regelverk för klassificering av viner. Huvudregionen Atlantique har både en AOP och IGP-klassificering. Den senare har en mindre sträng lagstiftning än AOP-viner, vilket är den striktaste kategorin.

Det innebär bland annat att vinmakarna i IGP-områden kan använda sig av fler druvsorter i tillverkningen. Det ger producenterna möjlighet att experimentera med nya spännande smakkombinationer.

I ett IGP-område behöver druvorna inte heller vara knutna till en speciell jordmån, vilket är ännu en aspekt som gör att det går att laborera med både odling och tillverkning. Sammantaget innebär det alltså inte nödvändigtvis alls att IGP-viner är sämre. I Atlantique finns IGP-vingårdar som producerar viner av mycket hög kvalitet.

När det gäller fina viner av AOP-sort ska vi inte förglömma att den världsberömda appellationen Bordeaux ligger i huvudregionen Atlantique. Även den välkända regionen Cognac finns här, som producerar den berömda drycken med samma namn.

Brett utbud av viner

I Atlantique-området tillverkas alla typer av viner och utbudet är stort. Här kan du hitta vita, röda och roséviner och dessutom olika varianter av mousserande viner. Vinproduktionen i regionen består av ungefär hälften röda viner och hälften vita.

Maritimt klimat med atlantvindar

Med sin närhet till Atlanten är klimatet definitivt maritimt. Havet skapar relativt varma väderförhållanden vintertid och ger samtidigt svalka under de heta sommarmånaderna. Den lagom varma sommarsäsongen är lång och skapar även utmärkta förutsättningar för druvorna att få mogna i lämplig takt.

Det är längs kusterna som de mest förnämliga AOC-vingårdarna finns. Här hittar du både Medoc- och Saint-Emilion-distrikten, vilka båda hör till Bordeaux-området.

Väldränerade flodbäddar

Samtidigt som havet ligger nära, löper det flera floder genom regionen som skapar en speciell jordmån i flodbäddarna. Här finns lösa jordar med mycket grus och sand. De har en dränerande förmåga och skapar ett utmärkt klimat för många olika typer av druvor.