Vad är cider?
Cider är en jäst fruktdryck gjord på äpple- och eller päron. Reglerna för cider varierar över olika länder och skillnaderna i definitionen resulterar i olika spännande tolkningar av den förfriskande frukktdrycken.
De främsta producenterna av cider finns i Storbritannien och Frankrike, med ett omfattande utbud av smaker från sött till torrt. Sverige har också klivit fram på den internationella ciderkartan, och den svenska cidern har blivit ett populärt alternativ till både vin och alkoholfria drycker.
I Bretagne och Normandie i Frankrike samt i Spanien, specifikt i Asturien och Baskien, skapas högkvalitativa cidersorter som utmärker sig för sina unika smaksensationer.
Cidertillverkningen är lika komplex som vinframställning och kräver skicklighet från skörd till den färdiga produkten. Valet av äppel- och päronsorter spelar en avgörande roll för det slutliga resultatet.
Var produceras cider?
Äppelträd för ciderodling trivs i många klimat, men de mest kända ciderregionerna finns i Storbritannien, Frankrike och Spanien. Även Sverige har en växande produktion av hantverksmässig cider där lokalt odlade äpplen används för att skapa unika smakupplevelser.
Hur tillverkas cider?
Cidertillverkning börjar med valet av äpplen, som skördas, krossas och pressas för att utvinna musten. Därefter jäser musten genom naturlig eller tillsatt jäst, vilket omvandlar sockret i musten till alkohol och kolsyra. Jäsningen kan variera i tid och temperatur, vilket påverkar ciderens slutliga karaktär.
Äppelsorter
Olika äppelsorter, som Kingston Black och Dabinett skapar unika smakprofiler, medan länder som Tyskland och dess Apfelwein bidrar med regionala variationer.
Cider i Sverige
Cider i Sverige är mångsidig, med både alkoholfria och alkoholhaltiga varianter som har blivit populära som måltidsdrycker hemma och på restauranger, vilket återspeglas i den ökande efterfrågan.
Hur smakar cider?
Cider kan variera stort i smak, från torra och strama till söta och fruktiga profiler. En del cider-sorter är lättare och mer brusande medan andra är mer komplexa och stilla. Smakerna påverkas av äppelsorterna som används, produktionsteknikerna och även av lagringen.
Vilken mat passar till cider?
Tack vare den stora bredden på smak, så är valmöjligheterna nästa oändliga. Allt från den allra torraste till den fruktsötaste hittar de alla sina plats i det gastronomiska köket.
Cider är ett ypperligt substitut där det annars naturliga valet fallit på vin. Både vad avser röda och vita viner. Anledningen är ciderns fina egenskapar som; syra, fruktighet samt avsaknaden av komponenter som tanniner och hög alkoholhat vilket annars kan vara störande attrubuter i mötet mellan mat och vin.
Torr Cider passar till rätter som annars är svåra att matcha till vin. Exempel som vår svenska husmanskost; Raggmunk och fläsk, koldolmar, pannbiff med mos och lingonsylt etc. Torr cider passar även riktigt bra till diverse korvar, allt med fläsk och vott kött men även till safrtiga hamburgare.
Halv torr cider lämpar sig riktig bra till det asiatiska köket med lite hetta, samt till mat med mycket Umami som skaldjur, råa grönsaker samt äggrätter.
Söt cider passar perfekt till desserter, gärna med knäckig smak som en söt äppelpaj med knäckigt täcke och en fräsch youghurt creme på sidan.
Bästa dryck till ost?
Cider rankar högt på listan "bästa dryck till ost" den fruktiga, lite söta, syrafriska cidern passar otroligt bra till diverse kittostar, vitmögelostar samt triple creme-ostar som Brillat Savarin. En halvtorr fruktig cider är ett säkert val när du serverar en blandad ostbricka.
Förvaring och lagring av cider
Cider bör förvaras svalt och mörkt, precis som vin. Även om de flesta ciders är bäst att dricka unga, kan vissa hantverksmässiga ciders utvecklas och förfinas med tiden. Det är dock viktigt att kontrollera producentens rekommendationer för optimal lagring och förvaring.
Upptäck din egen smak
Genom olika länder och njut av dess mångfaldiga smakvärld, från den syrliga Cidre Bouché i Frankrike till den traditionella scrumpy i England samt även väl värt att prova det torra äppelvinet ifrån Spanien. Prova på de svenska cidertillverkarnas mästerliga skapelser, såsom Brutes pet nats och upptäck varför cider har blivit en omtyckt dryck med ständigt växande popularitet i Sverige. Oavsett om du föredrar den söta eller torra varianten, har cider något att erbjuda varje smakprofil. Så dyk in i världen av cider och upptäck dess mångfaldiga smaker och kulturella rikedomar.