Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cachaça

(1)

Cachaça (uttalas "ka-sha-sa") är en spännande spritdryck från Brasilien som har blivit allt mer populär i Sverige på senare år.

Cachaça är en spritdryck som framställs av sockerrör. Den har en lång historia i Brasilien och är landets nationalsprit. Cachaça tillverkas genom att man pressar saften ur sockerrören och sedan jäser och destillerar den. För att få kallas Cachaça måste spriten vara producerad i Brasilien och ha en alkoholhalt på mellan 38-54%.

Så produceras Cachaça

Processen börjar med att man skördar och pressar sockerrören för att utvinna saften. Saften jäses sedan, oftast med hjälp av jäst. Efter jäsningen destilleras drycken i kopparpannor, vilket ger Cachaça dess karaktäristiska smak. Cachaça kan antingen lagras på fat eller buteljeras direkt efter destillationen.

Hur smakar Cachaça?

Smaken på Cachaça kan variera beroende på producent och lagringstid, men generellt har den en frisk och fruktig karaktär med toner av sockerrör, citrus och ibland vanilj eller kokos. Fatlagring ger en rundare smak med inslag av trä och kryddor.

Serveringsförslag

Många brasilianare föredrar att dricka sin Cachaça rent, antingen rumstempererad eller med is. Det är ett utmärkt sätt att upptäcka dryckens unika karaktär. Vi rekommenderar att börja med en yngre, olagrad Cachaça för att verkligen känna sockerrörets fräschör.

Vilka drinkar kan man göra på Cachaça?

Cachaça är basen i den välkända drinken Caipirinha, där den blandas med limeklyftor, socker och krossad is. Men det finns många andra goda drinkar att utforska, till exempel:

  • • Batida – Cachaça, kondenserad mjölk, fruktjuice och is

  • • Rabo de Galo – Cachaça, starkvin och is

  • • Quentão – varm dryck med Cachaça, ingefära och kryddor

Förvaring

Precis som med annan sprit bör Cachaça förvaras stående i rumstemperatur och inte utsättas för direkt solljus. En öppnad flaska håller sig bra i minst ett år, men vi rekommenderar ändå att du dricker den inom 3-4 månader för bästa smakupplevelse."