Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Western Australia

(0)

Western Australia producerar några av de bästa vinerna i Australien.
Området är hetast i landet men även påverkat av svala vindar från Indiska Oceanen och Antarktiska havet. Western Australia har ett varierande klimat.

Western Australia är den största delstaten i Australien. Trots det står området endast för två procent av den nationella vinproduktionen. Samtidigt kommer tjugo procent av landets finaste viner från västra Australien. Området täcker hela den västra tredjedelen av landet och sträcker sig över 1 600 kilometer från öst till väst. Western Australia är faktiskt större än både Alaska och Texas tillsammans.

Geografiskt läge

Västra Australien är landets hetaste område med sommartemperaturer som även överstiger de i landets halvöken runt Alice Springs. Men på grund av områdets storlek varierar de lokala förhållandena mycket. Sydvästra delen av Australien är relativt svalt på grund av närheten till Indiska oceanen i väster och Antarktiska havet i söder och öster.

Även jordmånen skiljer sig åt mellan regionerna. I kustområdena är jordmånen sandigare och mindre bördiga medan de längre inåt landet finns mörka och mineralrika jordar. I Manjimup söder om Perth byter jordarna gradvis karaktär från sand till mer grusiga jordar. Strax västerut vid Geographes dominerar grusig kalksten. Denna jordart är väldränerad och passar bra ihop med de svala marina vindarna som blåser inåt landet på morgonen och tillbaka ut mot havet på eftermiddagen.

Druvor

Många vinmakare från västra Australien är inriktade på en mer europeisk vinstil. Men druvsorterna som är använda till vinproduktionen är definitivt australiska. Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot och Shiraz är de mest odlade. Dessa vinstockarna klarar sig bra och ger goda skördar liksom även Riesling. Den senare trivs framförallt i det mer kontinentala klimat som råder i till exempel i Frankland och Mount Barker.

Viner

Västra Australiens främsta viner är en blandning av Sauvignon Blanc och Semillon. Denna klassiska vita Bordeauxblandning är kallad "SSB" eller "SBS" beroende på proportionerna för varje sort. Oavsett vilken druva som dominerar passar dessa viner bra till fisk och skaldjur. Viner som är gjorda på Cabernet Sauvignon, enskilt eller i blandningar, anses också höra till de finare vinerna från regionen. Prisbelönta producenter är Cullen, Moss Wood, Voyager Estate och Vasse Felix.