Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin de Pays

(0)

Den franska vinklassificeringen Vin de Pays fanns fram till år 2009. Numera heter den dock IGP (Indication Géographique Protégée) och är en vinklass som ligger mitt emellan beteckningen för ett vanligt bordsvin, Vin de France och AOP (Appellation d'Origine Protegée).

Den senare betyder att det finns hårdare regler för ursprung och framställning. Både Vin de Pays och IGP gör det dock möjligt för producenter att kunna tillverka viner som inte når upp till AOP-standard.

Vissa regler & bestämmelser

Viner som är märkta med beteckningen Vin de Pays måste följa en del regler som rör druvsorter och blandningar. Producenterna måste dessutom lämna in sitt vin för provtagning och analys innan de får saluföra det. Men bestämmelserna är däremot inte lika hårda som för AOP-viner.

Olika nivåer & avdelningar

Det finns tre olika nivåer av Vin de Pays och det är de regionala, de institutionella och de lokala. De regionala består av sex Vin de Pays och täcker nästan hela Frankrike. Den största produktionen sker däremot i regionen Vin de Pays d'Oc som ligger i Languedoc-Roussillon.

Det område som står för näst störst volym är Vin de Pays de la Loire, en beteckning som innefattar viner från Loiredalen och Chablis. De övriga fyra är Vin de Pays du Comté Tolosan, Vin de Pays des Comtés Rhodaniens, Vin de Pays de Méditerranée och Vin de Pays Terres du Midi. Varje regional Vin de Pays är dessutom indelad i flera olika avdelningar.

Mest röda viner

Ungefär 80 % av vinerna som produceras under beteckningen Vin de Pays är röda. Så många som 300 druvsorter är godkända att använda och det blir allt vanligare att tillverkarna använder sig av internationella sorter som till exempel Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot Noir. Ett så kallat endruvsvin måste innehålla minst 85 % av den angivna sorten.