Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Victoria

(1)

I Victoria prioriteras kvalitet framför kvantitet.
Victoria har stora klimatvariationer vilket ger upphov till skiftande odlingsförutsättningar och därmed en mångfald i utbudet av viner.

Vinindustrin i Victoria började i samband med guldruschen på 1850-talet. Det bidrog till att nybyggare från framförallt Europa sökte sig till denna del av Australien. De nyanlända förde med sig vinstockar och kunskap om vinodling. I staden Yering, cirka 38 kilometer om centrala Melbourne, startade schweizaren Hubert de Castella en av de första kommersiella odlingarna och framställning av vin.

Kvalitet framför kvantitet

Trots att Victoria har flera premierade vinregioner är produktionen förhållandevis liten. I produktionsvolym hamnar delstaten först på tredje plats. Anledningen beror dels på att vinodlarna lägger tonvikten på kvalitet framför kvantitet, dels på att bristen på bevattning inte möjliggör massproduktion. Mindre boutique-vingårdar är vanligt i staten och det finns en levande kultur med försäljning från små vinkällare. Då delstaten är liten med australiensiska mått mätt är det dessutom lätt att resa runt och besöka de olika vinproducenterna.

Klimat

Victoria har sex vinzoner: Central Victoria, North East Victoria, North West Victoria, Western Victoria, Port Phillip och Gippsland.

Vinproduktionen sker huvudsakligen i centrala och södra delen av staten. I söder medför närheten till kusten att klimatet är förhållandevis svalt. Samtidigt täcker delstaten en omfattande areal, ungefär med samma storlek som Norrland.

Det innebär att klimatvariationen är betydande. På de västra sluttningarna av de Australiensiska alperna finns det odlingar vars klimatförutsättningar påverkas av de snöklädda topparna. Det vidsträckta flacka och torra området på gränsen till New South Wales har däremot ett kontinentalt klimat med stora temperaturvariationer.

Druvor

I och med att Victoria erbjuder en mångfald av klimatzoner är det också skiftande druvsorter som är bäst anpassade till olika delar av delstaten. I södra Victoria, området väster om Melbourne, upptar Shiraz, Pinot Noir och Chardonnay den största odlingsarealen. Norr om staden stiger temperaturen något och där odlar de förutom Shiraz även Cabernet Sauvignon, medan druvkombinationen vid alperna är Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Noir. I det flacka området i nordöst är dominansen av Chardonnay stor.