Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Valul lui Traian

(0)

Vinregionen Valul lui Traian ligger i södra delen av Moldavien och producerar allt från bordsviner i alla färger till mousserande viner, dessertviner och likörer. Odlingszonen omfattar cirka 42 000 hektar och består av de sju distrikten Leova, Cantemir, Cahuk, Comrat, Ceadâr-Lunga, Taraclia och Vulcanesti.

I huvudsak röda viner

De vanligaste druvorna i Valul lui Traian är de blå sorterna Cabernet Sauvignon och Merlot, men du hittar även Saperavi och Feteasca Neagra. Sauvignon Blanc och Chardonnay är de mest förekommande vita druvsorterna, ihop med Muscat Ottonel och Aligoté. De röda vinerna kännetecknas av sin intensiva färg och de vita av sin livliga och fruktiga smak.

Känt för sina likörer

Regionen har länge varit känd för sina likörer, särskilt de från kommunerna Trifesti, Ciumai och Plopi. De vita sorterna är nötaktiga och syltiga med smak av honung och de röda har toner av katrinplommon och choklad.

Kuperat landskap

Valul lui Traian är kuperat med djupa floddalar och sluttningar och har ett tempererat kontinentalt klimat. Det innebär att det råder stora skillnader i temperatur under året. Nederbörden varierar mellan 450 och 500 millimeter och antal soldagar är cirka 300 stycken. Klimatet påverkas också av Svarta Havet som gör att det drar in svalkande vindar. Även skogen Tigheciului har en kylande effekt under varmare dagar.

Olika typer av jordar

Den vanligaste jordtypen i området är den vulkaniska jorden tjernozem, även kallad svartjord. Här förekommer även lerjordar, samt så kallade slit som är en mer finkornig jordart som snabbt suger upp vatten och håller det kvar.

Mikrozoner & subregioner

Valul lui Traian omfattar även subregioner med anda typer av jordar. Regionen Câmpia Bugeacului har jordarter som till exempel tjernozem och karbonat. I Tigheciului Hills finns karbonat, torra ökenliknande jordar och mjuka grå jordar. Marken i mikrozonerna Ciumai, Vulcane?ti och Etulia består av så kallade röda jordar. Den typen av jord påverkar starkt smaken och doften på vinerna.