Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Trentino

(1)

Trentino är ett italienskt vinområde på Dolomiternas sluttning.
I Trentino produceras flera viner som har specifika DOC. Bland dem det mousserande vinet Trento DOC som följer strikta tillverkningsregler. 

Vinområdet Trentino ligger längst norrut i Italien vid gränsen mot Österrike. Trentino DOC inkluderar dalen Adige från Avio i söder till Mezzocorona i norr. I området ingår också flera sidodalar, till exempel de som ligger längs floderna Sarca och Avisio. Trentino fick sin DOC 1971. I Trentino DOC ingår flera subregioner, bland annat Trento DOC som är det enda mousserande vinet som blir producerat i regionen.

Trento DOC har stränga krav på hur tillverkningen får gå till. Den måste ske med tekniker som är karakteristiska för regionen, inklusive hur vinstockarna är planterade, odlade och beskurna. Druvorna måste dessutom skördas för hand.

Geografiskt läge

Regionen Trentino ligger på sluttningen till Dolomiterna. Det är en del av Alperna och bergskedjan har flera toppar som är högre än 3 000 meter. Även om vinodlingarna befinner sig i områdets lägre delar, bidrar bergen med att skapa en skyddande miljö. Regionen följer floden Adige längs dess nord-sydliga flöde från Alperna ned mot slätten. Trentino har ett moderat tempererat klimat med varma korta somrar och kalla snörika vintrar.

Druvor

Trentino har tre druvor som är ursprungliga för regionen. Det är den gröna druvan Nosiola och de blå druvsorterna Teroldego Rotaliano samt Marzemino. Övriga klassiska druvor som blir odlade i Trentino DOC är Schiava och Lagrein. Även Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, Müller-Thurgau och Manzoni Bianco växer i stor utsträckning där.

Viner

Trentino D.O.C. Nosiola är gjord på druvor som är odlade på sluttningarna i Valle dei Laghi och Val di Cembra. Vinet har en halmgul färg med doft av torkad frukt och hasselnöt. Smaken är aningen torr och välsmakande med en svag bitterhet. Det passar utmärkt som aperitif eller till rätter baserade på sötvattensfisk, grönsaker eller vitt kött. De mousserande vinerna som tillhör Trento DOC kännetecknas dessutom av en delikat och rik bouquet. Smaken är torr, mjuk, väl avrundad och elegant. Vinerna har en halmgul färg och passar särskilt bra till delikata italienska rätter baserade på skaldjur eller ost.