Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Teneriffa

(1)

Ska du åka på solsemester till Teneriffa? Glöm då inte att prova de lokala vinerna. Här finns idag nämligen riktigt fina, vulkaniska viner, både vita och röda. Vissa gjorda på druvsorter som inte växer någon annanstans i världen. 

Gör man vin på Teneriffa?

Ja. Vinproduktionen på Teneriffa startade redan på 1400-talet när spanjorerna kom till Kanarieöarna och började odla vindruvor. Idag görs här viner i flera färger och utföranden. Alla tar de uttryck av den vulkaniska jorden, det soliga läget, de höga bergen och vindarna från havet.  

Vilka druvsorter odlas på Teneriffa?

På teneriffa finns det flera druvsorter som bara växer här. Det på grund av att man slapp undan den förödande vinlusen som härjade i Europa under 1800-talet.

Några av de mest vanliga är: 

 • Malvasia
 • Palomino
 • Listán negro
 • Negramoll

Malvasia

Den mest kända druvsorten på Teneriffa är utan tvekan Malvasía. Det är också en av de äldsta druvsorterna på ön. Historiskt sett tenderade dessa viner att vara söta, men nuförtiden kan man även hitta många torra eller halvtorra viner. Den friska, aromatiska smaken passar bra till ost men kan också kombineras med söta desserter.

Malvasia-druvorna är huvudsakligen vita, även om det också finns röda sorter.

 • Palomino

Listán Blanco är ett torrt vitt vin som framställs av druvsorten palomino, som idag odlas i stor utsträckning på ön. De fruktiga aromerna är en perfekt match till ostron och grillad fisk.

 • Listán negro

Listán negro är kanske den mest populära röda druvsorten på Teneriffa och har odlats på ön i århundraden. Den kommer ursprungligen från Spanien, men odlas numera mycket lite på fastlandet. Vinet får sin unika karaktär från öns vulkaniska jordmån och passar utmärkt till paella, ost och grillat kött.

 • Negramoll

Negramoll, även känt som tinta negra, kommer ursprungligen från Portugal och är en annan röd druvsort som har trivts på Kanarieöarna i århundraden. Vinerna är kända för sin ganska höga syrahalt och något metalliska smak. Vinodlingarna på ön har dock lyckats få fram underbara resultat med denna druva, särskilt när den blandas med andra druvsorter, t.ex. listán negro.

Vinregioner på Tenneriffa

Öns vingårdar kan delas in i fem regioner:

 1. Valle de la Orotava
 2. Ycoden-Daute-Isora
 3. Abona
 4. Tacoronte-Acentejo
 5. Valle de Güímar

De viktigaste områdena ligger på norra Teneriffa. De flesta av regionerna formas av berget Teide, och många av vingårdarna ligger på bergets lägre sluttningar. Den vulkaniska jordmånen som druvorna planteras i ger vinerna sin egen speciella karaktär.

Handplockade druvor

På det spanska fastlandet skördas vinet numera ofta med maskiner. På grund av höjdskillnaderna måste druvorna på Teneriffa plockas för hand. Det är därför som viner från Teneriffa tenderar att vara dyrare än de från fastlandet.

Shakespeare lovsjöng vin från Kanarieöarna redan på 1500-talet

Viner gjorda på druvan Malvasía var mycket populära i Europa på 1500- och 1600-talen. England var den största importören och det finns många referenser till kanariska viner i litterära texter från den tiden. Shakespeare är känd för att ha varit ett fan och nämner dem i många av sina pjäser.

Den katolska kyrkan bidrog ytterligare till att sprida de kanariska vinerna över världen. Till och med kungar och drottningar vid det svensk-finska hovet njöt av en och annan "cup of canary", som Shakespeare tyckte om att kalla det.