Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tejo

(0)

Tejo är en vinregion i inlandet av Portugal strax norr om Lissabon.
Politiska ledare har velat ersätta vinet med annat på de bördiga jordarna i Tejo. Vinodlingen har dock fortsatt med fylliga och intensiva röda viner.

Den vinregion som nu heter Tejo gick tidigare under namnet Ribatejo. Genom sin strategiska position längs med floden Tejo, vilken förbinder Portugal och Spanien, har området haft en viktig historisk betydelse. Tejo är dessutom den längsta floden på iberiska halvön. I regionen ligger staden Tomar som var ett av korsriddarnas sista tillhåll, liksom slottet Almourol beläget på en ö i floden.

Bördiga jordar

Området som floden passerar består av alluviala bördiga jordar, vilket ger hög avkastning. Det har gjort att ledare i olika tider försökt framtvinga odling av andra grödor än vin. Till exempel Marques de Pombal som byggde upp Lissabon efter jordbävningen 1755. Han organiserade även landets vinproduktion och beslöt att vinrankorna som växer längs med Tejo skulle ryckas upp. På samma sätt blev det under diktaturen på 1900-talet bestämt att vinodlandet i regionen skulle bli ersatt med vete. Trots dessa dekret har vinproduktionen i området fortsatt och med tiden blivit utvecklade.

Klimatförhållanden

Regionen är dominerad av floden, så trots att det ofta är torrt och varmt bidrar vattenflödet till att mildra värmen. Närheten till vattnet underlättar också bevattningen, vilket leder till stor avkastning. Det finns tre produktionsområden i Tejo vilka alla har specifika jordarter och dessa är Charneca, Bairro och Campo. Charneca är ett sandigt område söder om floden. Bairro ligger norr om floden och där består jorden av lera och kalksten. Campo utgörs slutligen av strandängarna längs med floden. Dessa är ofta drabbade av återkommande översvämningar, vilket leder till bördiga jordar.

Druvor

Touriga Nacional, Castelão och Trincadera är de traditionella blåa druvor som växer i området. På senare tid har vinodlarna dessutom börjat plantera Syrah och Cabernet Sauvignon. De fåtal gröna druvor som de förädlar är av sorten Fernão Pires.

Viner

I Tejo består produktionen framförallt av röda viner som ofta är fylliga och intensiva. De passar därför bra till kötträtter med kraftfulla smaker. De vita vinerna är balanserade med tropiska toner och passar bra till ljust kött av fågel.