Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tasmanien

(0)

Eleganta och friska svala klimatviner från Australien.
Letar du efter ett vin som är med unik fräsch karaktär? Klicka här för att läsa mer om vad som gör vinproducenter från Tasmania speciella och populära.

Tasmania är en ö som ligger söder om australienska fastlandet och är omgärdad av svalt hav. Klimatet på Tasmania är relativt kallt och liknar klimatet i franska Bordeaux-regionen. Vin har odlats på ön sedan 1823 men det är dock de senaste åren som vinerna har dragit till sig ett större intresse. Viner från Tasmania är eleganta och svala i strukturen och de är vanligtvis av mycket god kvalitet.

Köldtåliga druvor

Det svala klimatet med milda somrar och långa höstdagar passar perfekt för att göra svala viner. De varma höstdagarna med svalare nätter hjälper druvorna att utveckla en sofistikerad och livlig bouquet. Köldtåliga druvor odlas på Tasmania, exempelvis blå Pinot Noir och gröna Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc. I kallare klimatzoner dominerar ofta de mer härdiga gröna druvorna. Pinot Noir är dock en lite ovanlig blå druva som vill ha ett svalare klimat. Ungefär hälften av vinproduktionen är röda viner medan andra hälften består av vita.

Moderna viner

Tasmanska viner känns moderna och de passar utmärkt till dagens trender inom mat. Lätta och torra viner är mer populära jämfört med söta och tyngre viner som är lagrade på ekfat. Ön producerar de bästa druvorna för att göra mousserande viner i Australien. Dessutom har franska champagnehus som Moët et Chandon fått upp ögonen för tasmanska druvor som de använder för sina australiska mousserande viner. Från Tasmania kommer även aromatiska Chardonnay och Pinot Noir med elegans och koncentration.

Viner av hög kvalitet

Vinerna kommer ofta från små familjeägda vingårdar som fokuserar på att producera högkvalitativa viner. Klimatförändringar har lett till ett mer gynnsamt klimat för vinodlingar på Tasmania. Idag mognar druvorna på öns vingårdar ofta helt och de producerar vin som är mer levande jämfört med tidigare.Vinodlare från Tasmania blandar vanligtvis druvor från andra gårdar vilket ger vinerna en egen specifik karaktär.