South Eastern Australia

(8)

Enorma South Eastern Australia GI är ett geografiskt område som täcker en tredjedel av sydöstra Australien och sträcker sig över den australiensiska kontinenten. Från Stillahavskusten i Queensland till södra Oceankusten och omfattar samtliga Australiens vinregioner förutom Western Australia.

Lag om ursprungsområde

GI står för "Geographic Indications", vilket är detsamma som Frankrikes appellation. Det vill säga en områdesbeteckning för viner.

South Eastern Australia är ett resultat av långa förhandlingar mellan EU och de australiensiska vinmyndigheterna. EU är nämligen den absolut största marknaden för viner från Australien och det finns krav på att alla importerade viner där druvan anges på flaskanmåste märkas med en officiellt registrerad odlingszon/region.

Eftersom en betydande del av de australiensiska vinerna, särskilt i de lägre prisklasserna, består av blandningar av viner från flera stater, tillkom GI South Eastern Australia.

De vanligaste druvsorterna

De flesta av basvinerna kommer från Riverina (New South Wales) och Riverland (South Wales och Victoria). Chardonnay, Semillon och Sauvignon Blanc är de druvor som ofta finns i ett vitt vin medan de röda vinerna vanligtvis består av Merlot, Shiraz och Cabernet Sauvignon.

Regionerna med störst produktion

De dominerande regionerna när det gäller produktionen av vin märkt med South Eastern Australia är Riverland, Riverina och Murray Darling. Alla tre regionerna satsar mycket på ny teknologi och mekanisering för att minska produktionskostnaderna och trygga växtsäsongen.

De tar vatten från landets största flod Murray, vilket möjliggör druvodling i de annars alldeles för torra områdena i inlandet. Dock har effekterna av klimatförändringar blivit en stor utmaning för vinproduktionen på grund av längre perioder av torka.

Möjliggör blandningar

I vissa fall använder premiumproducenter från kända regioner som Barossa eller Coonawarra appellationen för att möjliggöra blandningar över regionala gränser. Det betyder därför att det i vissa fall finns viner av mycket hög kvalitet som är märkta på samma sätt som billigare bulkvin.