Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från South Australia

(39)

Motorn i Australiens vinproduktion.
South Australia upptar ett enormt område med skiftande geografi och klimatförhållanden. Det ger möjlighet att producera viner av varierande karaktär. 

South Australia är motorn i Australiens vinproduktion. Regionen står för ungefär hälften av landets totala tillverkning av vin. Men det är inte bara kvantitet som utmärker South Australia. Där producera odlarna också många viner av hög kvalitet. Det har odlats vin i området sedan 1836 då den första vinstocken ska ha blivit planterad. South Australia är klassificerad som en superzon och innefattar även de fyra subregionerna: Barossa, Fleurieu, Mount Lofty Ranges och Far North.

Geografiskt läge

Vinproduktionsområdet South Australia följer samma gränser som delstaten med samma namn, vars huvudstad är Adelaide. Området är enormt. Det täcker en yta ungefär lika stor som Belgien, Frankrike och Tyskland tillsammans. Från öster till väster är det 1 200 kilometer. 
Delstaten har därmed en stor geografisk mångfald och ett varierande klimat. Regionerna i inlandet som till exempel Riverland har en intensiv hetta, medan kustregioner som Adelaide Hills och Limestone Coast är svalare. Den årliga nederbörd är liten i hela regionen. Kontinuerlig bevattning är därför nödvändig för att undvika torka.

Druvor

Shiraz är den för området mest distinkta druvan. En annan sort som också trivs bra är Cabernet Sauvignon liksom Grenache, som har visat sig väl lämpad för det södra australiensiska klimatet. Ytterligare en druva som odlas är Mourvèdre, vilken i Australien går under namnet Mataro. De gröna druvor som finns i regionen är främst Riesling och Chardonnay.

Viner

Produktionen i South Australia är framförallt fokuserad på kraftfulla röda viner gjorda på Shiraz. Men även torra vita viner gjorda på Riesling eller ljusa och luftiga viner på Chardonnay. Ett annat klassiskt vin är Australiens variant på GSM, det vill säga blandningen med druvorna Grenache, Shiraz och Mataro. Kombinationen ger ett fylligt och livfullt vin. De röda vinerna passar bra ihop med grillat eller rostat kött. Även kryddstarka och mustiga köttgrytor kompletteras väl av dessa viner. De vita passar till skaldjur, fisk och asiatiska rätter med nudlar.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 39 produkter