Setúbal

(20)

Strax söder om Portugals huvudstad Lissabon sticker en udde ut. Den är omgiven av floderna Tajos och Sados delta i norr respektive sydost. I väster och söder ligger Atlanten. Udden heter Peninsula de Setúbal och är en vinregion med två DOC.

En av deras DOC har samma namn som staden Setúbal. Vinproduktionen där är dock koncentrerad runt orten Azeitão. Den andra är uppkallad efter staden Palmela. Den har nyligen blivit uppgraderad till DOC efter att tidigare haft benämningen IPR.

Vinodlandet härstammar från romarna

Längs med Setúbaluddens södra kust stupar Arrabidabergen ner i havet. Ett naturreservat upptar numera huvuddelen av området. Från år 25 ockuperade dock romarna regionen. De anlade fisksalterier och fabriker för framställning av fisksåsen garum. Vid bergets norra sluttning, i närheten av dagens Azeitão, planterade de vinstockar och olivträd. Därav namnet på orten som betyder oliv på arabiska.

Atlantvindar

Medelhavsklimat råder på Setúbalhalvön med varma torra somrar och nederbörd som framförallt förekommer under vinterhalvåret. Närheten till Atlanten ger hög luftfuktighet men bidrar också till vindar som torkar ut och därmed håller svampsjukdomar borta. Jordmånen består huvudsakligen av sand och kalksten vilket ger bra dränering.

Starkvin

Det mest kända vinet från Peninsula de Setúbal är starkvinet Moscatel. Det är gjort på druvan Moscatel och/eller Moscatel Roxo.

Det finns lite olika uppgifter om vinets ursprung. Vissa hävdar att det skapades av vinproducenten José Maria de Fonseca. Firman etablerades 1834 och är Portugals äldsta fortfarande verksamma producent av bordsviner. Andra menar att det finns uppgifter om att Richard II av England redan på 1380-talet importerade starkviner gjorda på Moscateldruvor odlade på Setúbalhalvön.

Från DOC Setúbal kommer också röda viner med intensiv färg och fyllig smak. De mest kända är gjorda på druvan Castelão, eller Periquita som den också kallas. JM Fonseca har ett välkänt vin med det senare namnet. Det är gjort på hälften Castelão samt lika delar Touriga Nacional och Touriga Francesa. Även eleganta vita viner framförallt tillverkade av druvan Fernão Pires är producerade i området.